Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička mi darovala svůj již zděděný 50% podíl na nemovitosti, jejíž další 50% podíl vlastní tři další majitelé (vzdálení příbuzní). Nyní jsem, po smrti babičky, našla dopis, ve kterém původní majitel (strýc) sděluje, že si přeje, aby veškerý jeho majetek připadl po jeho smrti rodině mé babičky. Dopis je z roku 1983 a odkaz v něm nebyl uplatněn.

Jelikož spolumajitelé se o nemovitost nestarají, nechtějí jí prodat ani koupit a je s nimi velmi obtížná komunikace a moje rodina se snaží dům udržovat, zajímá mne, zda mohu nyní tento dopis - závěť - uplatnit ve svůj prospěch. Jedná se vůbec o závěť, když je to ve formě dopisu? Velmi děkuji za odpověď. Olivie

ODPOVĚĎ:
Pokud by dopis obsahoval všechny náležitosti, které zákon pro závěť ukládá, může být samozřejmě závěť sepsána i formou určitého dopisu.
V daném případě je však hlavním problémem čas. Je-li v řízení o pozůstalosti dědictví potvrzeno dědici, který dědit neměl (nepravý dědic),  může se oprávněný dědic, domáhat toho, aby mu dědictví vydal. Dle právní úpravy platné a účinné v době předcházejícího dědického řízení se však toto právo promlčovalo ve 3 letech ode dne právní moci rozhodnutí, kterým se skončilo dědické řízení. Tato lhůta nelze zhojit. V tuto chvíli se tedy nelze domáhat vydání dědického dílu.
Vzhledem ke skutečnostem, které ve svém dotazu uvádíte, doporučuji podat žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví, přičemž soud přihlédne při vypořádání k tomu, kdo se o nemovitost stará, kdo ji upravuje, opravuje a hradí náklady s provozem spojené.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Promlčení závěti - do kdy je možné uplatnit závěť po smrti zůstavitele
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.