Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědické řízení po zesnulém otci: v řádné době možného podání odvolání proti usnesení, vydaného okresním soudem, ve věci dědického řízení, jsem podala odvolání. Přílohou odvolání byla nová dohoda mezi dědici, se kterou všechny strany souhlasily a svůj souhlas doložily ověřenými podpisy. Při podání odvolání jsem uhradila soudní poplatek ve výši 2.000 Kč.

V současné době je nařízeno předvolání k jednání před odvolacím soudem. V poučení pro účastníky jednání je uvedeno, že jako účastník jednání mohu požadovat náhradu výdajů, včetně soudního poplatku. Poučení účastníků řízení jsem pochopila tak, že i když jsem podala odvolání proti usnesení a uhradila soudní poplatek, mohu požádat o jeho navrácení? I přesto, že v dané věci bude znovu rozhodovat odvolací soud? Ráda bych položila dotaz: kdy, u koho, jakým způsobem a na základě jakých důvodů mohu o navrácení soudního poplatku požádat. Děkuji za Váš čas a odpověď, Jana.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že není v daném řízení sporu, všichni účastníci, resp. dědicové, jste se dohodli, je možné, aby soud schválil smír. V případě uzavření smíru soud vrátí soudní poplatek snížený o 20%, nejméně o 1.000,- Kč. V této výši Vám soud poplatek vrátí. O tomto rozhodne právě soud v řízení o odvolání.
Případně můžete požádat o osvobození od soudního poplatku, k tomuto je potřeba prokázat, že Vaše majetkové poměry odůvodňují prominutí této povinnosti (resp. navrácení sop), tedy například prokázat důkazy příjem, Váš majetek. Osvobození od soudního poplatku je však možné jen v případě, že Vaše finanční situace odůvodňuje o tomto rozhodnout.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Soudní poplatek u odvolání proti usnesení o dědictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.