Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se informovala na dodatečné dědické řízení po panu Janu Novákovi, Nová 111, 51251 Novákov. Myslím si, že všechny informace ohledně majetku tatínka, včetně banky, měly být kompletní již v prvním kole dědického řízení, a proto se mi zdá divné, že nyní probíhá dodatečné řízení, kde je maminka nucena platit další výdaje.

Po radě právníka Vás mám na toto upozornit, že Vaše povinnost byla mít veškeré a kompletní podklady v prvním dědickém řízení. Nezdá se mi adekvátní, že nyní požadujete další odměnu ve výši 1.200 Kč po naší mamince, důchodkyni, která nemá peněz nazbyt. Prosím zhodnoťte tyto skutečnosti a zvažte, je-li Vaše požadovaná odměna oprávněná, zároveň Vás žádám o případné vysvětlení kde se stala chyba. Děkuji, Jana Nováková
---------------
Vážená paní Nováková,
Jedná se o dodatečné projednání dědictví ohledně majetku, který se s největší pravděpodobností objevil v důsledku digitalizace, kterou provádí katastr nemovitostí a řízení je tak zahájeno na základě návrhu katastru. Odměna je bohužel věc, se kterou se hýbat nedá a je stanovena vyhláškou ministerstva.
s pozdravem
-----------------------
A ještě jedna čerstvá komunikace:
"Vážená paní Nováková,
píši Vám ještě jednou po prostudování spisu, neboť předmětem dodatečného projednání dědictví nejsou pozemky viz můj předchozí email, nýbrž podílové listy u Komerční banky. Nicméně pokud se jedná o zjišťování majetku, který je předmětem dědického řízení, tak Váš právník či advokát má mylné informace, neboť notář při zjišťování aktiv a pasiv pozůstalosti vychází ze sdělení účastníků a pokud jste nám informace o Komerční bance (podílových listech) v původním řízení nesdělili či případně zatajili, tak do soupisu aktiv uvedené podílové listy zahrnuty být nemohly. Notář není detektivem, který by činil dotazy na všechny instituce v ČR případně v zahraničí a dědické řízení je postaveno zejména na principu, že se vychází z údajů, které jsou poskytnuty účastníky."
Moje maminka přitom neměla žádná dispoziční práva k danému účtu u KB (nezjistila by si ani zůstatek). Dá se s tím něco dělat? Z mého pohledu nechápu digitalizaci, jedná se přeci o banku a ne katastr? S pozdravem Jana

ODPOVĚĎ:
Paní notářka Vám ve druhém e-mailu vysvětluje, že nešlo o majetek, který se objevil v důsledku digitalizace, nýbrž o podílové listy u Komerční banky, což zjistila až poté, co si prostudovala spisový materiál. Nenapsala Vám však jak se o těchto podílových listech dozvěděla. Pokud však Vaše matka o existenci těchto podílových listů v době dědického řízení věděla a notářce to nesdělila, zatajila tím vlastně majetek náležející do pozůstalosti. Vaše matka nepotřebovala mít k danému účtu dispoziční oprávnění a měla povinnosti existenci tohoto účtu notářovi nahlásit. Mám tedy za to, že dodatečné náklady notáře jsou oprávněné.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Chyba při digitalizaci katastru a dodatečné dědické řízení - právo notáře na notářský poplatek?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.