Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Běžný účet i spořící účet je na jméno manžela. Jde o finanční prostředky získané za dobu manželství a žádné smlouvy či ujednání o tom, že by něco bylo jen jednoho z nás jsme neměli a nemáme. K účtu mám svou kartu na své jméno platím tak nákupy kartou a i vybírám finanční prostředky dle potřeby.

Na tento účet mi chodí i můj důchod, abychom nemuseli platit poplatky za dva účty (zakládali jsme ho před lety). Dle banky a smlouvy o vedení účtu mohu kromě plateb kartou i zadávat příkazy i převody. Dnes (29.12.2017) mi oznámili úmrtí manžela a já si nevím rady. Budu potřebovat finanční prostředky na úhradu pohřbu a další a pak i pro sebe na živobytí a další potřeby, voda, elektřina, poplatky, aj. Jak mám prosím postupovat? Mohu kartu dále používat? Mohu vybrat peníze na pohřeb? Jak to bude s dědickým řízením. Právě že mám na účtu svůj důchod a těžko odliším na běžném účtu kolik toho je mých a kolik manžela. Platili jsme z něj vše pro náš společný život i právě třeba před lety automobil na úvěr, poplatky, prostě co jsme potřebovali a chtěli. Máme tedy ještě automobil, který je v evidenci vozidel na manžela a pak dům v SJM. Prosím od kdy a jak se bude vše brát v dědickém řízení, co  já a mé děti a co mám či nemám zařídit. Děkuji Silvie

ODPOVĚĎ:
Pokud byla smlouva o zřízení bankovního účtu sjednána s Vámi a Vaším manželem, máte oba dispoziční právo a oba jste majiteli bankovního účtu, nemusí zde dojít k blokaci bankovního účtu. Zkontrolujte předmětnou smlouvu, pokud je její součástí ustanovení, že po smrti jednoho z majitelů účtu zůstávají dispoziční práva druhému majiteli, není problém dál s prostředky disponovat. Avšak notář při vyřizování dědictví bude vycházet z toho, jaký byl zůstatek ke dni úmrtí Vašeho manžela.
Pokud byl majitelem účtu pouze Váš manžel, po sdělení soudem, resp. notářem, o úmrtí Vašeho manžela, dojde k blokaci (v tuto chvíli je účet stále neblokovaný, pokud jste banku neinformovala sama). Informujte neprodleně po ustanovení notáře k vyřízení dědictví, že se jedná o účet společný, resp. že jeho součástí jsou společné prostředky s žádostí, aby k blokaci nedošlo a bude-li účet již zablokován, aby došlo k jeho odblokování.
Pokud vyberete finanční prostředky například pro účely vypravení pohřbu, pak tyto řádně zdokladujte a předložte notáři. Notář zde bude opět vycházet ze zůstatku, který na bankovním účtu byl v době úmrtí.
Trvalé příkazy zůstávají v platnosti.
Z opatrnosti doporučuji si do vyřízení dědického řízení zažádat o zasílání Vašeho důchodu složenkou nebo jiným způsobem.
Pokud vezmu nejjednodušší způsob, ke kterému dojde v rámci rozdělení finančních prostředků na bankovním účtě, nebude-li žádná ze stran něčeho sporovat, rozdělí se peněžní prostředky na polovinu. Polovina se vyměří jako Vaše část SJM a připadne Vám, druhá polovina připadne do dědictví.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Společný účet manželů na jméno manžela - může manželka vybrat peníze na pohřeb manžela?
  • Peníze na pohřeb manžela vybrané ze společného účtu manželů - může to manželka udělat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.