Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela nám babička, bez závěti s dluhy (175.000 Kč). Je tomu tak, že 1/2 domu je dědy a matka s tetou dědí každá 1/4? Ohledně dluhů, prý se dělí mezi matku a tetu, děda je zcela mimo, jelikož nic nedědí (jeho ta 1/2 domu byla v rámci manželství). U notáře nám bylo řečeno, že matka s tetou budou muset každá zaplatit polovinu dluhu.

Matka si ale 2015 brala úvěr, na rekonstrukci jejich střechy po požáru. Domluvili se tedy, že by ten dluh platila teta s dědou, dokud tu bude. Dá se to nějak takto řešit? Nebo co radíte? Moc děkuji za Vaši odpověď Jitka.

ODPOVĚĎ:
Pokud byli Vaše babička a děda manželé, nejprve se vypořádá ono zaniklé společné jmění manželů. Tedy veškerý majetek, který získali babička s dědou za trvání manželství a nebyl získán z výhradního majetku jednoho z nich, děděním, darem, restitucí apod., se rozdělí. Polovina zůstane Vašemu dědovi, polovina, která by náležela babičce, bude zahrnuta do dědictví.  
Je tedy možné, že i Vámi zmíněný dluh spadá do společného jmění manželů a předmětem dědictví bude jen jeho polovina. To, že například fakticky úvěrovou smlouvu podepsala pouze babička, na tom ničeho nemění, pokud dluh vznikl za manželství, je tedy součástí společného jmění manželů.  
Budu vycházet z toho, že Vaši prarodiče byli v době smrti manželé, pak se nejprve vypořádá společné jmění manželů a část náležející Vaší babičce se stane předmětem dědictví. Podle informací, které jste uvedla ve Vašem dotazu, vyvozuji, že budou povoláni dědicové z prvé dědické třídy, tedy manžel a děti, kteří dědí všichni stejným dílem.
Uvedu příklad na onom domě, který by byl součástí společného jmění manželů.
Polovina domu zůstane Vašemu dědovi.
Druhá polovina domu spadá do dědictví. Tato polovina se rozdělí na tři třetiny. Manžel a děti (matka a teta) získají každý jednu třetinu.
V rámci dědického řízení lze uzavřít dědickou dohodu, kdy se souhlasem všech dědiců lze velikost dědických podílů, přesná specifikace získaného majetku a dluhů, upravovat, ne však v neomezeném rozsahu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv zadlužení potomka kvůli rodiči (oprava bytu, domu, nemovitosti) a ovlivnění dědictví, dědění
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.