Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ženatý, mám 2 plnoleté děti a 1 nezletilé dítě. Jsem výhradním vlastníkem rodinného domu, tedy RD, získal jsem jej před manželstvím. Je reálné následující řešení, zastřešené např. dědickou smlouvou? 2 plnoleté děti by nyní dostaly finanční obnos s tím, že po mém úmrtí uvedený RD připadne dnes (14.11.2017) nezletilému dítěti.

Manželka by se svého podílu vzdala ve prospěch jmenovaného dnes (14.11.2017) nezletilého dítěte se stanovením věcného břemene dožití a užívání části domu. V praxi by to znamenalo, že po mé smrti by RD připadl dnes (14.11.2017) nezletilému, manželka by příslušnou část užívala doživotně a nikdo s nikým by se v případě RD nemusel finančně vyrovnávat. Ostatní můj majetek v době úmrtí by se dědil dle zákona, nebo případně dle závěti. V případě dědění dle 6. skupiny existovaly 2 tety (děti prarodičů) zemřelého. Jedna z nich nežije, zůstaly však po ní 2 děti, neboli sestřenice zemřelého. Bude dědit žijící teta 50% majetku a každá ze sestřenic 25% majetku? Děkuji, Vítek

ODPOVĚĎ:
Co se týče Vašeho dotazu, dědickou smlouvou můžete v naznačeném směru upravit svůj majetek, je však třeba dát pozor na jednu podstatnou věc, a to že  dědickou smlouvu lze rozhodnout pouze o části majetku, 1/4 majetku musí zůstat tzv. volná a ta se bude dědit buď ze závěti nebo ze zákona.  
Příkaz započtení daru můžete provést i v závěti. Vhledem k tomu, že všechny Vaše děti jsou nepominutelnými dědici, je třeba, aby zletilé děti získaly alespoň jednu čtvrtinu svého zákonného dědického podílu (vč. započteného dílu). Věcné břemeno, resp. služebnost Vaší manželky lze upravit dědickou smlouvou i závětí.  
2/ Pokud se jedná o osoby z 6 dědické třídy, tedy děti prarodičů, pak dědit bude 50% dítě prarodičů a po 25% obě děti zemřelého dítěte prarodiče.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vyplacení dědice budoucím zůstavitelem ještě za života a rozdělení dědictví před smrtí - dědická smlouva
  • Jak velkou část dědictví lze odkázat dědickou smlouvou?
  • Příkaz započtení daru v závěti - platnost, přípustnost
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.