Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (2 hlasů)

Moje matka žila 30 let s otčímem. 01/2016 zemřela a otčím uvedl, že matka neměla žádný majetek. Nepozvali nás ani k dědickému řízení. Otčím neuspořádal ani pohřeb, ani parte. Uložení urny zařídil, až na můj nátlak. Do dědictví uvedl, že matka měla 8.000 Kč na bankovním účtě. Aktuálně rozdává peníze svým známým, svým třem dětem, které 30 let neviděl a nejevil o ně zájem.

Od matky víme s bratrem, že chtěli kupovat, po operaci, kterou prodělala, rodinný dům. Tři měsíce ležela, takže nemohla ani utratit důchod. V akciích měli 1.500.000 Kč. S otčímem jsme neměli nikdy dobré vztahy a s matkou jen manipuloval a ta se s námi, i se svojí matkou přestala stýkat. Celý život jen dělal problémy v naší rodině. Dnes (14.11.2017) rozdává svým dětem, o které neměl nikdy zájem, půjčuje velké peníze svým známým (např. 150.000 Kč na střechu, 200.000 Kč na dům apod.!) a těžko by je sám ušetřil za jeden rok. 2013 prodali zahradu za 750.000 Kč a protože bydlí v penzionu, asi by je neutratili, protože matka byla velmi skromná! Nikdy nás matka nevydědila a závěť nenechala. Děkuji, Lucie.

ODPOVĚĎ:
Vyjde-li po skončení dědického řízení najevo, že zemřelý vlastnil ještě další majetek, který nebyl předmětem dědického řízení, je třeba, aby dědici požádali o dodatečné projednání dědictví. Tuto žádost je třeba podat u soudu, u něhož proběhlo původní dědické řízení. Poté začíná řízení o dědictví běžet od úplného počátku a je nutné stanovit okruh dědiců.
V žádost o dodatečné projednání dědictví je však nutno uvést údaje o majetku, který nově vyšel najevo a existenci tohoto majetku prokázat, což může být ve Vaše případě problém. Navíc jste o tomto majetku nejspíše věděli již v době projednání dědictví po matce, proto jste o tomto měli soud informovat už tehdy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Utracení peněz zemřelé matky otčímem - jak zjistit stavy účtu matky na konci života před smrtí?
  • Krádež peněz zemřelého, zemřelé z bankovního účtu - žádost notáře o prověření stavu v bance před smrtí, úmrtím
  • Žádost o dodatečné projednání dědictví - zatajení peněz, zatajené peníze před notářem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.