Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Kdo dědí a jak v tomto případě? Okruh dědiců: Otec, vlastní syn, matka, dva nevlastní synové. Otec a matka jsou manželé. Matka zemřela. Vypořádalo se dědictví. Ok, vše uzavřeno. Na dědictví po matce se neptám. Otec je nyní vdovec. A následně zemřel otec. A nyní se ptám, kdo dědí po otci? Pouze vlastní syn?

Dále bych se rád zeptal, zde je možno sepsat závěť touto formou: ZÁVĚŤ
Já, níže podepsaná, Jana Nováková, narozena dne 1.4.1920, trvale bytem Nová 56, Mrlínek, pořizuji pro případ mé smrti vědomě, bez nátlaku, po zralé úvaze a svobodně tuto svoji závěť, která představuje a obsahuje moji poslední vůli. Jako dědice veškerého mého majetku povolávám Hanu Novákovou, narozenou dne 12.5.1946, bytem Novodvorská 17, Moravský Beroun.
V Mrlínku, dne 15. dubna 2016.                                                                                              
Jana Nováková
Je závěť platná, pokud se celá sepíše vlastní rukou a po smrti je předložena notáři? Děkuji za odpovědi Vladimír.

ODPOVĚĎ:
Podle tzv. první dědické třídy
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dedictvi.html#zakonna-dedicka-posloupnost
bude po otci dědit celou pozůstalost jeho vlastní syn. Nevlastní děti nejsou zařazeny v žádné dědické třídě. Mohou být však zařazeny do druhé či třetí dědické třídy jako tzv. spolužijící osoby, které žily nejméně rok před smrtí zůstavitele ve společné domácnosti, nicméně tyto osoby by dědily pouze v případě, že by nedělili žádní dědicové z první třídy (tedy ani vlastní syn).
Vlastnoručně sepsaná a podepsaná závěť dle Vašeho návrhu je v pořádku. Vhodnější by však bylo uložit závěť v centrálním registru závětí
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dedictvi.html#uschovani-zaveti-proti-ztrate-a-likvidaci-centralni-registr-zaveti-CR, aby se předešlo jejímu případnému zničení, ztracení či napadání její platnosti ze strany možných zákonných dědiců.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění nevlatním sourozencem
  • Dědění nevlastním dítětem, dětmi
  • Jak dlouho musí někdo žít s někým před smrtí aby dědil, zdědil majetek zemřelého zůstavitele?
  • Kam schovat závěť, aby se neztratila
  • Prevence ztráty závěti nebo likvidace závěti rodinou - kam testament, poslední vůli uchovat?
  • Kam schovat testament, poslední vůli aby ji nezničili dědici nebo členové rodiny?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.