Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme 3 sourozenci, sestra je opatrovnicí naší matky (89 let), která byla omezena ve způsobilosti k právním úkonům (tedy částečně zbavena svérpávnosti). Po přestěhování matky k sobě mi sestra sdělila, že si matku vzala k sobě, aby mohla rychleji splatit dluh na rodinném domku, ve kterém bydlí.

Po splacení dluhu a provedení modernizace svého domu přestěhovala sestra matku do bytu s pečovatelskou službou. Sestra mi po 9 letech péče o matku oznámila, že je naše matka nemajetná. Při zvážení příjmu matky - důchod 15.000 Kč, přiznaného příspěvku na bezmocnost 4.400 Kč a vzetí v úvahu lehce nadstandardních výdajů (3.500 Kč na bydlení, 2.000 Kč na stravu, 2.500 Kč ostatní vč. léků), by měla mít sestra pro matku našetřeno poměrně dost peněz (nejméně 800.000 Kč). Obávám se, že si bere peníze pro svou vlastní potřebu tak, aby se nemusela v dědickém řízení dělit se svými sourozenci. Vzhledem k tomu, že již sestře nedůvěřuji, obracím se na vás se žádostí o radu, co mohu v této situaci dělat. Obávám se, že nelze čekat s řešením až na dědické řízení. Děkuji, Vladimíra.

ODPOVĚĎ:
V daném případě je podstatné, v jakém rozsahu je Vaše matka omezena ve svéprávnosti. Pokud je omezena v nakládáním s majetkem, pak je třeba, aby její opatrovnice, Vaše sestra, každoročně soudu zakládala zprávu, jak nakládala s majetkem opatrovance, tedy Vaší matky. Jedná se o určitý druh vyúčtování, ze kterého by mělo být zřejmé, jaké příjmy Vaše matka získala (např. důchod) a jak s těmito penězi bylo nakládáno. U podstatnějších záležitostí je nutné, aby došlo ke schválení soudem, tzv. schválení právního jednání. Např. uzavření smlouvy o prodeji určitého majetku. K platnosti smlouvy je pak třeba, aby byl vydán rozsudek, který výslovně určité právní jednání (př. kupní smlouvu) schválí.
Zda bylo a je s majetkem Vaší matky nakládáno řádně, je tedy možné zjistit právě z onoho vyúčtování, které je součástí spisu u soudu, jenž rozhodoval o omezení svéprávnosti.
Pokud zjistíte, že jsou ve vyúčtování nesrovnalosti, je možné každé jednotlivé pochybení napadnout.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Obírání nesvéprávného rodiče potomkem (synem, dcerou) o peníze za života - na dědictví nic nezbylo
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.