Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se touto cestou zeptala na dotaz ohledně dědického řízení po tatínkovi, který zemřel 11/2016. Dědické řízení proběhlo na jaře 2017, všichni jsme se dědictví vzdali ve prospěch maminky. V soupisu byly uvedeny i práva a povinnosti z korunového účtu tatínka u KB.

Zajímalo by mne, jestli je možné, že nyní probíhá dodatečné dědické řízení ohledně tohoto účtu (zrušen k 12.12.2016), kde bylo spoření, a proto vše probíhá znovu. Je možné, že notář toto opomněl i když v prvním kole dědického řízení byl účet uveden? Myslím si, že byla jeho povinnost mít v pořádku konečné stavy aktiv i pasiv v prvním dědickém řízení. Je možné, že nyní chce po mamince ještě zaplatit náklady notáře v hodnotě 1.200 Kč za dodatečné dědické řízení, které se bude konat 28.11.2017, a může toto po ní opravdu vyžadovat? Jde mi o princip, neb se mi zdá, že v tom nepořádku, opomněl důležité informace týkající se daného účtu a nyní je maminka nucena toto podstoupit znovu a opět platit. Děkuji, Nora

ODPOVĚĎ:
Odměna notáře je stanovena vyhláškou Ministerstva spravedlnosti č. 196/2001 Sb. , o odměnách a náhradách notářů, správců pozůstalosti a Notářské komory České republiky (tzv. notářský tarif) a vypočítává se z hodnoty dědictví.
Povinností notáře je zjistit si veškeré údaje o předmětu a výši dědictví od bankovních institucí, zde je však otázkou, zda nastala chyba na straně banky či notáře.
I v případě, že by byly finanční prostředky ze spoření součástí původního dědického řízení, podléhaly by odměně notáře. Zda by se jednalo o částku 1.200 Kč či nižší nemohu takto stanovit, neboť neznám původní cenu dědictví. Každopádně původní odměna notáře by byla stanovena v odlišné (vyšší) výši. Přesto doporučuji notáře na Vámi uvedené skutečnosti upozornit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Povinnost notáře projednat veškeré účty zemřelého v hlavním dědickém řízení, ne dodatečném
  • Musí notář projednat v prvním dědickém řízení všechny bankovní účty zůstavitele, zemřelého, zesnulého
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.