Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj otec žil s matkou 30 let. 2009 se rozvedli. Připadl mu dům po svém otci, mém dědovi. Vyplatil bratra, zápis do katastru jen on. 2011 se oženil. Před 14 dny zemřel. Měl mne a mou sestru. Dům po dědovi vyplatil svému bratrovi vyrovnáním se s mou matkou. V jakém poměru se bude dědit majetek?

Jeho žena, já, sestra? Jeho žena do vztahu nepřinesla nic. Dům a pozemek je otce. Zaplacen z rozvodu s matkou. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Pokud Váš otec nezanechal závěť, případně není uzavřena dědická dohoda, bude se dědit tzv. ze zákona, tedy přichází na řadu dědická posloupnost. V daném případě se bude dědit v první dědické třídě. V první dědické třídě dědí společně zůstavitelovy děti a jeho manžel/ka, a to každý stejným dílem. Tedy dědictví se rozdělí na třetiny. Jednu třetinu získáte Vy, druhou Vaše sestra a třetí manželka Vašeho otce.
V rámci dědického řízení lze uzavřít dědickou dohodu, kterou by se například majetek manželky zúžil, ale její zákonný podíl činí 1/3.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědění bez závěti - zemřelý s dvěma potomky a novou manželkou, novým manželem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.