Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné nějak snížit poplatek notáři z dědictví po zemřelé matce. Včas jsme nevyřešili převedení majetku darováním, a teď už se poplatku asi nelze vyhnout. Na celé věci mi vadí zejména skutečnost, že poplatek neurčuje množství práce notáře, ale je (dle mého neférové) odvozen od hodnoty majetku, a notář se takto fakticky přiživuje na neštěstí druhých (byť je to dáno nějakou vyhláškou).

Kdyby to alespoň sebral stát (jako tomu bylo v případě zrušené dědické daně), tak budiž. Nám dědicům (pouze můj otec a já) dědické řízení nepřináší žádnou hodnotu. Je to jen zákonná povinnost. V našem případě nejde o žádné zvlášť veliké peníze, ale vadí mi to principielně. Konkrétně: nemovitost (odhad 1.250.000 Kč), kde matka vlastnila 1/4 a zbylé 3/4 jsou v SJM, poplatek tedy má být asi 11.000 Kč. Není nějaká možnost, jak poplatek alespoň snížit? Např. tak, že vypořádání SJM (které předchází samotnému dědickému vypořádání) by se udělalo nějakou dohodou tak, že by otec získal celý matčin podíl, a do dědictví by pak vstupovala jen ta 1/4 nemovitosti, která patřila výhradně matce.

ODPOVĚĎ:
Poplatek, který je hrazen notáři v rámci dědického řízení bohužel snížit nelze.
Výše je dána vyhláškou č. 196/2001 Sb. , o odměnách a náhradách notářů, správců pozůstalosti a Notářské komory České republiky, tzv. notářský tarif a odvozuje se z hodnoty majetku, který je předmětem dědictví.  
Tato skutečnost nelze zhojit ani dohodou o vypořádání společného jmění manželů, neboť stranami dohody mohou být pouze manželé a po smrti jednoho z manželů není možné již takovou dohodou uzavřít, navíc společné jmění manželů zaniká smrtí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak ovlivnit výši notářského poplatku za vyřízení dědictví, dědické řízení
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.