Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem podruhé vdaná mám 2 dcery z předešlého manželství a manžel 1 dceru taktéž z předešlého manželství. Máme 2 nemovitosti a každý vlastní jednu nemovitost. Chceme si postavit teď v manželství společnou nemovitost, ale já zřejmě budu prodávat moji nemovitost, takže financovat svatbu budu výlučné já z mých prostředků.

Prosím o radu jak si to máme ošetřit do budoucna, protože nechci, aby z nové nemovitosti dědila manželova dcera, jen moje dcery, protože já budu vše financovat, mám to ošetřit závětí? Bohužel pozemek je napůl s manželem. Předem děkuji Nina.

ODPOVĚĎ:
Po uzavření manželství nabytý majetek spadá do společného jmění manželů, pokud však nemovitost získáte výhradně z Vašich peněz, zůstává pouze ve Vašem vlastnictví. Chcete-li mít s manželem nemovitost tzv. napůl, resp. budete v katastru nemovitostí zapsáni oba, pak bych doporučovala upravit majetkové vztahy závětí. Váš majetek budou dědit pouze Vaše děti a manžel, proto je třeba, aby závěť sepsal především Váš budoucí manžel.
Nezapomínejte, že dcera Vašeho budoucího manžela musí získat alespoň 1 (či 3 pokud by byla nezletilá) svého zákonného podílu z dědictví, ale vzhledem k tomu, že součástí majetku zahrnutého do dědictví je i druhá nemovitost, neměl by to být problém.
Tedy, pokud koupě nemovitosti bude financována výhradně z Vašeho majetku, nespadá do společného jmění manželů, zůstává pouze Vašim majetkem. Pokud však chcete být oba zapsáni jako vlastníci do katastru nemovitostí, nemovitost bude tedy vedena jako součást společného jmění manželů, pak do budoucna majetek upravte závětí, kdy Váš budoucí manžel odkáže předmětnou nemovitost Vám a případně rozhodne o rozdělení i zbylého majetku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.