Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prarodiče, 4 vnoučata, řešení pouze nemovitosti samostatný dům s pozemkem bez jakéhokoliv závazku (dvě dcery prarodičů mrtvé, žijí pouze vnoučata prarodičů). Nemovitost dle Katastru vlastnictví rozdělené na půlku - dřívější dobrovolný, svéprávný zápis. 1/2 společné jmění manželů, druhá 1/2 jedna z vnuček.

Prarodiče chtějí, aby po jejich (obou) smrti se druhá 1/2 převedla na zbývající 3 vnoučata (čtvrté vnouče by nezískalo nic, poněvadž už 1/2 má). V případě, že by nebyla závěť, a při smrti jednoho, tak by zřejmě záleželo na ústní dohodě před notářem s notářským zápisem. Jeden prarodič, všechna vnoučata. Dělila by se 1/4 nemovitosti, patřící zemřelému prarodiči, a to na 5 dílů? I když se u vnoučat jedná o "třetí stupeň" v linii? Při smrti i druhého prarodiče, v případě, že by nebyla závěť, tak by zřejmě záleželo na ústní dohodě před notářem s notářským zápisem. Mezi čtyřmi vnoučaty. Zbývající 1/4 by se dělila na 4 díly. Prarodiče však chtějí mít jistotu, že v případě smrti obou, dojde ke stavu rozdělení jejich 1/2 nemovitosti pouze na ty 3 vnoučata. Co je vhodnější? Mě tam napadá, aby už si teď oba napsali závěť notářsky ověřenou, zapsanou do Centrálního registru závětí, s "modelovou situací". "V případě mé smrti, zůstane-li druhý manžel, odkazuji tímto své spoluvlastnicí (1/4) k nemovitosti mému manželovi. V případě mé smrti, jako vdovci (spoluvlastníku nemovitosti z 1/2), odkazuji tímto své spoluvlastnicí k nemovitosti vnoučeti X, Y, Z." Jde to? Ono to asi vyznívá hnusně, ta situace ovdovění, že by v tu danou chvíli vnoučata nic nezdědila, ale byla by tam jistota významného vlastnictví. Nemohlo by dojít k nechtěné manipulaci s majetkovými právy. Ale, nejsem právník. Situace při smrti jednoho rovnou celou 1/2 přepsat na 3 vnoučata, pouze například s věcným břemenem pro ovdovělého, mi připadá riskantní. Nebo myslíte, že je nějaké vhodné řešení, třeba nějak smluvně ošetřené? Darovací smlouva s přesně vymezenou specifikací. Helena

ODPOVĚĎ:
Pokud by se nemovitost rozdělovala v dědictví a dědilo by se tzv. ze zákona, rozdělí se 1 nemovitosti mezi jednoho z manželů (prarodiče) a všechny vnoučata.
Při smrti i druhého prarodiče se majetek rozdělí mezi všechna vnoučata.
Závětí můžete upravit, že se na dědický podíl započte to, co vnučka získala za života. Ustanovení § 1660 odst. 2 občanského zákoníku stanoví, že se na povinný díl započte i to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu, potomku se kromě toho započte i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek.
Pokud tedy vnučka získala bezplatně 1 nemovitosti bezplatně, můžete závětí stanovit, že se započte tento dar na dědický podíl a budou dědit pouze zbylé tři vnoučata a druhý z manželů. Pokud by i druhý z manželů nežil, pak se rozdělí nemovitost pouze mezi tři vnoučata.
Závěť doporučuji sepsat notářsky, notář Vám poradí se správnou formulací započtení a závěť vedená v Centrální evidenci závětí přináší vyšší jistotu.
Vnoučata jsou nepominutelní dědici, odkázat vše jen žijícímu manželovi je dosti problematické, neboť mají právo na 1 zákonné podílu.
Samozřejmě je možná i smluvní úprava, ale postačí úprava závětí, která je i větší jistotou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.