Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželé (rodiče) žijící ve společné domácnosti ve vlastním bytě, který vlastní oba dva. Manžel má dvě plnoleté děti z prvního manželství - obě žijící. Ze společného manželství mají dvě plnoleté děti, jeden žije, jeden nežije. Ten, co nežije má z prvního manželství jedno plnoleté dítě a zůstala po něm druhá manželka.

V případě úmrtí manžela (rodiče), jak je to s vypořádáním majetku a dědictvím? Není závěť, není žádná smlouva. Jde o byt, kde žijí manželé (rodiče) společně. Bude dědit pouze manželka, když byt obývá a nebo bude muset vyplatit děti. Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Pokud je byt, ve kterém rodiče žiji součástí společného jmění manželů, pak v případě úmrtí jednoho z nich se nejprve vypořádá SJM, tedy byt se rozdělí na 1/2 - polovina náleží přeživšímu manželovi/manželce, druhá polovina spadá do dědictví. V rámci dědictví pak se rozdělí rovným dílem mezi manžela/ku a děti. Pokud by zemřela manželka, pak dědí pouze manžel a děti společné, pokud by zemřel manžel, pak dědí manželka a všechny děti otce, resp. manžela. Po zemřelém potomku bude dědit pouze jeho potomek (nikoli druhá manželka). Dědit se bude v první dědické třídě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.