Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně dědictví. Jak by se postupovalo v případě mé a manželovi smrti? Kdybychom měli např. nehodu a oba zemřeli a nebo všichni i náš společný syn a manželův nevlastní syn, kterého mám z předchozího vztahu, kdo by dědil?

Máme byt, který manžel koupil na překlenovací úvěr ze stav. spoření před manželstvím, ale již jsme spolu jako partneři žili, ale z důvodu příjmů, mě tehdy partner neuvedl, jelikož by nesplnil podmínky banky a úvěr by nedostal. Již v době manželství jsme refinancovali úvěr na hypoteční úvěr a tam jsem se stala spoludlužníkem, nikoliv spolumajitelem. Hypoteční úvěr na byt je pojištěn pro případ smrti i manželovo penzijko a i životní pojistka v případě smrti je obmyšlená osoba uvedena já, jeho manželka 100%. Já mám pouze svoji životní pojistku v případě smrti a penzijko a obmyšlené osoby jsou 50% manžel a 50% starší syn Štěpán. Kdybychom umřeli oba, dědili by byt a manželovu životní pojistku a penzijko děti rovným dílem, vlastní i nevlastní syn, když jsem manželův dědic já, i když bych tedy zemřela také? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pokud byste s manželem zemřeli zároveň, pak by soud obě dědická řízení spojil, vypořádal by nejprve společné jmění manželů a určil by (na základě případné dohody dědiců), který majetek připadne do dědictví kterého z manželů. Poté tento výlučný majetek po vypořádání SJM projedná samostatně ve dvou dědických řízeních a tento majetek nabudou vždy jen dědicové toho konkrétního manžela. Po Vás by dědili Vaši oba synové, po manželovi by dědil pouze Váš společný syn.
Pokud byste zemřeli všichni čtyři zároveň, pak opět budou Vaše a manželovo řízení spojeno, rozdělí se Vaše společné jmění a poté dojde k samostatným dědickým řízením, ve kterých po Vás budou dědit Vaši dědicové a po manželovi jeho dědicové. Pokud máte vnuky, pak budou dědit tito vnuci. Nemáte-li vnuky, pak dědí Vaši rodiče a spolužijící osoby. Nežijí-li Vaši rodiče a pokud jste nežila s nikým dalším než jsou manžel či děti, tak dědí Vaši sourozenci. Pokud nedědí sourozenci, dědí jejich děti, tedy Vaši synovci a neteře, atd. (podrobný popis naleznete v § 1635 a násl. občanského zákoníku). Po Vašich dětech by rovněž byla samostatná dědická řízení. Po nich dědí opět jejich manželky a jejich děti či vnuci, pokud nejsou, tak jejich spolužijící osoby, rodiče, sourozenci a jejich děti, atd. (viz § 1635 o. z. a násl.).
Byt by se projednával pouze v řízení po manželovi, protože nejste uvedena jako spoluvlastník nemovitosti. Pokud byste zemřeli současně pouze Vy a manžel, tak byt bude dědit pouze Váš společný syn, protože byt spadne pouze do řízení po Vašem manželovi a jeho nevlastní syn nebude jeho dědicem.
Penzijní připojištění i životní pojištění nespadají do dědictví, avšak pokud zemře obmyšlená osoba dříve či zároveň, jako pojištěný, pak by částky pojištění spadaly do dědictví vždy toho konkrétního pojištěného a tyto částky by poté dědili vždy dědicové každého z manželů samostatně. Tj. Vaše penzijní připojištění a životní pojištění by dědili Vaše obě děti. Pojištění úvěru by pokrylo tento úvěr a tedy částku by měla dostat úvěrující banka. Manželovo penzijní připojištění a životní pojištění by dědil pouze Váš společný syn.  
Pokud byste chtěli, aby byt dědily obě děti, tak byste museli s manželem uzavřít smlouvu o rozšíření společného jmění manželů, která musí být sepsána pouze ve formě notářského zápisu, jinak je neplatná. Pak by byt spadal do SJM a v dědickém řízení by každému z manželů připadla půlka. Další možností je sepsat závěť, ve které manžel odkáže byt i Vašemu synovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.