Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 přepsala má matka členská práva svého družstevního bytu na mou sestru. Vznikla dědická dohoda, kde jsme se dohodly, že mi po smrti matky připadne 1/3 odhadní ceny bytu (nebo jakou si stanovíme). Podepsány jsme my sestry a naše matka. Tento byt pak sestra převedla do osobního vlastnictví (na žádost matky, která v tom bytě stále bydlela a dostala tak peníze z družstva).

Matka 07/2017 zemřela. Na notářství mi řekli, abych dědickou dohodu vzala s sebou. Dotaz:
1. Mám oficiální nárok na peníze z prodeje bytu? (dohoda byla jen mezi námi třemi)
2. Bude se platit notáři poplatek, když řekněme, že cena bytu je 1.000.000 Kč a jaký?
3. Když se zřeknu dědictví (jelikož se mi nechce se sestrou dohadovat), spadne tato dohoda na mé dva syny?
Děkuji. Hezký den. Dana

ODPOVĚĎ:
Dědická dohoda se uzavírá až po smrti zůstavitele, vede k vypořádání dědictví. To však neznamená, že uzavřený dokument nemá právní relevanci a rozhodně ho předložte příslušnému notáři. Ten by uvedený dokument nejspíše posoudil jako dědickou smlouvu, případně závěť, samozřejmě záleží, jak je tento dokument koncipován. Dědická smlouva musí mít formu veřejné listiny, pokud předmětný dokument takto koncipován není, bude se na něj nahlížet jako na závěť.
1/ Pokud však za života došlo k převodu členských práv k družstevnímu bytu na Vaši sestru a následně převodu vlastnictví na Vaši sestru, předmětná bytová jednotka nebude vůbec zahrnuta do dědictví. Uvedené má však význam pro započtení dědického podílu, neboť Vaše sestra by byla jinak neodůvodněně zvýhodněna.  
2/ Cena nemovitosti je oceňována odhadem, který nechává vyhotovit notář. Odměna notáře je stanovena vyhláškou č. 196/2001 Sb. , o odměnách notářů a souvisí s výší ocenění majetku. V případě hodnoty 1.000.000 Kč, by se jednalo přibližně 13.000 Kč.
3/ Ano, pokud odmítnete dědictví, nastupují další osoby předpokládané zákonem, v tomto případě Vaše děti

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.