Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala jak daleko od nemovitosti může soused skladovat různé věci jako je dřevo atd. Věci jsou nalepené přímo na naší fasádě. Slyšela jsem, že 1metr od nemovitosti -od zdi by soused neměl nic dávat, prý je to nějaké ochranné pásmo. Přímo podél zdi naší nemovitosti má také soused kanalizaci, která je napojena na jeho studnu, protéká tam voda a prosakuje nám do zdi naší nemovitosti. Díky tomu máme doma mokrý zdi a plíseň. Je na mé dotazy nějaký zákon? Děkuji za odpověď, Simona

ODPOVĚĎ:
V daném případě neexistuje v zákoně žádná výměra vzdálenosti pro ukládání věcí od nemovitosti, nicméně soused by se měl chovat tak, aby Vám nezpůsoboval žádnou újmu. Pokud se tak chová, je odpovědný za škodu, kterou tím způsobí. Ochranná pásma se týkají zejména dopravní a technické infrastruktury a seznam ochranných pásem můžete zjistit na místně příslušném stavebním úřadě. K soukromým stavbám se ale ochranná pásma nezřizují. Něco jiného je ochranné pásmo kanalizace, které u běžných kanalizací činí 3 metry. Pokud není tato výměra dodržena, měli byste se obrátit na stavební úřad se žádostí o prošetření, je s podivem, že vůbec taková kanalizace byla vybudována, když není evidentně v souladu se zákonem. Stavební úřad by pak měl nařídit buď odstranění stavby nebo stavební vyřešení daného problému.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Skladování materiálu u zdi souseda, zeď vlhne - jak donutit souseda, aby materiál posunul nebo odstranil?
  • Jak donutit souseda aby odstranil dřevo a suť u společné zdi - zeď vlhne a rozpadá se
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.