Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme s rodinným příslušníkem rodinný dům, tedy RD. Hypotéku i vlastnictví ideální 1/2 na 1/2. Bylo dohodnuto, že se rodinný dům i hypotéka rozdělí opět 1/2 na 1/2 a kdo co bude užívat. Finančně jsme se vyrovnali při rekonstrukci. Nyní jdou dohody stranou a žádná se nedodržela. Nemůžeme se domluvit na rozdělení a údajně máme mít vyšší hypotéku, protože máme větší část (jedná se o nebytové prostory, které kompletně rekonstruujeme), jinak má větší část on (3+1 + garáž a my 2+1).

Lze tedy rozdělení uplatňovat soudně, i když máme společnou hypotéku? Nemáme problém rozdělit dle skutečnosti, ale požadovali bychom vyrovnání za rekonstrukci bytové části, kdy on měl z větší části už při koupi zrekonstruováno. Co se týče záloh na energie a nedoplatků (řádově desetitisíce), tak řešíme dle původní dohody (takto jsou i rozvody el. a plynu udělány). Už nevíme jak situaci řešit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jelikož se dle Vámi uvedeného, potýkáte se spoluvlastnictvím, pak nastávají dvě možnosti - postupovat podle § 1122 odst. 2 věta druhá zákona č. 89/2012 Sb. , ve znění pozdějšího předpisů, občanský zákoník (dále jen "OZ"), kdy si můžete dohodou změnit podíly v spoluvlastnictví, dle toho, kdo a kolik se finančně na rekonstrukci podílí. Touto dohodou mohou být kompenzovány i případy výlučného užívání věci některým ze spoluvlastníků za určité období, způsobená škoda na společné věci apod.

Aby tato změna podílu byla platná, je nutná písemná forma tohoto ujednání. Pokud však nebude dohoda možná, pak nastává druhá možnost a to postupovat dle § 1143 OZ - nedohodnou-li se spoluvlastníci o zrušení spoluvlastnictví, rozhodne o něm na návrh některého ze spoluvlastníků soud. Rozhodne-li soud o zrušení spoluvlastnictví, rozhodne zároveň o způsobu vypořádání spoluvlastníků.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak dojde ke zrušení a vypořádání spoluvlastnictví nemovitosti pokud se poluvlastníci nedohodnou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.