Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel udělal v roce 2018 dluhy, které není schopen splatit. Nejsme manželé, ale žijeme ve společné domácnosti, v bytě, který jsme si pořizovali společně na hypotéku. Přítel má na sebe napsanou polovinu bytu. Je možné tuto polovinu bytu nějak převést na mou osobu? Případně jak v tomto postupovat? Dotknou se jeho dluhy i mé osoby, když nejsme manželé? Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Pokud nejste manželé, dluhy přítele se Vás nijak nedotknou, Vaše příjmy nikdo nepostihne.

Polovinu bytu na Vás přítel přepsat může, nicméně za situace, kdy má dluhy, se může stát, že některý z věřitelů podá k soudu žalobu o relativní neúčinnost tohoto převodu, neboť dlužník se nemůže zbavovat majetku, aniž by uspokojil své věřitele. Za situace, kdy má přítel dluhy, které již není schopen splácet, by nejlepším řešením bylo oddlužení. Tam by bylo nejreálnější, že by polovina jeho bytu byla zachráněna.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zbavení se majetku ve snaze nesplatit dluhy věřitelům - lze zneplatnit darování movitého nebo nemovitého majetku soudní cestou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.