Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše sousedka sází stromky (smrky) na cizí pozemek s viditelným úmyslem, aby nám potom, co vyrostou, stínily na ten náš (zahradu). Je možné tomuto nějak zamezit? Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Vaše sousedka nemá žádné oprávnění osazovat cizí pozemek, proto se spojte s majitelem onoho pozemku a informujte jej o této skutečnosti, a pokud o tom ví a proti osazovaní vlastního pozemku nehodlá nijak zakročit, pak Vám nezbude, než se obrátit na soud podáním tzv. sousedské žaloby, kdy žalovaným bude majitel osazovaného pozemku. Občanský zákoník  č. 89/2012 Sb. v § 1013 odst. 1 říká, že vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, STÍN, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Pokud byste se rozhodla jít cestou podání sousedské žaloby, pak doporučuji obrátit se na advokáta, který Vám pomůže se zajištěním důkazů a sepsáním žaloby.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Sázení smrků na hranici pozemků a stínění - jak to zakázat majiteli sousedního pozemku, sousedovi?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.