Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Družka dostala (06/2018) od otce do osobního vlastnictví starý dům, který je určen k celkové rekonstrukci. Na rekonstrukci se chci podílet s ní, nejsme manželé, ale chceme se za pár let brát, nemáme stejné trvalé bydliště, nemáme zatím děti, bydlíme spolu již přes rok. Na katastru nemovitostí ČR je zapsaná jako vlastník domu i pozemku. Do domu hodlám vložit prvotně cca 350.000 Kč z vlastních úspor, ona 100.000 Kč z vlastních úspor a na zbytek si vezmeme hypotéku/úvěr.

Chceme si mezi sebou udělat smlouvu, že v případě rozchodu mi vrátí celý můj vložený podíl do rekonstrukce. Co smlouva musí obsahovat? A je lepší ji nechat sestavit právníkem nebo si ji můžeme sepsat mezi sebou? Nebo by řešením bylo, abych měl na domě věcné břemeno? Jedná se mi o moji ochranu, dokud nebudeme manželé a mít děti. Děkuji, Lubomír.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě připadá v úvahu využití institutu spoludržby (§ 1010 zákona č. 89/2012 Sb. čili občanského zákoníku). Spoludržitelé vykonávají obsah společného práva pro sebe, tedy na jejich vzájemné vztahy i na vztahy ke třetím osobám se přiměřeně použijí podle povahy daného případu buď ustanovení o spoluvlastnictví (§ 1115 a násl.) nebo o společném jmění manželů. Ve Vašem případě tedy o podílovém spoluvlastnitctí, přičemž byste nebyl vlastníkem konkrétního podílu, ale tzv. ideálního podílu, v závislosti na tom, v jaké míře byste se podílel na rekonstrukci domu. V případě, že byste se stali manželi, pak by se tento dům mohl stát společným jměním manželů. Podílové spoluvlastnictví může vzniknout, mimo jiné, také na základě smlouvy, jak sám zmiňujete. K sestavení této smlouvy doporučuji raději právníka.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Investice do společného bydlení druha a družky, přítele a přítelkyně - jak nepřijít o vložené peníze v případě rozchodu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.