Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Náš pozemek lemuje pozemek paní, která za našim plotem chová a odchovává ve velkém slepice a kohouty. Od roku 2016 vedeme obrovský konflikt, protože její 4 kohouti se přeřvávají a kokrhají od 4 od rána do 8 do večera v pravidelných 30 min intervalech několik minut. Kurníky jsou přímo za našim plotem na jižní straně pozemku, kde máme nejen terasu, ale směřovány ty nejvíc užívané pokoje - jídelnu, obývák, ložnici i pracovnu, vše 10 metrů od plotu s jejím výběhem!

Ustavičné kokrhání je nesnesitelné. Podnikáme a pracujeme z domova, většinu práce řešíme po tel, co je v tuhle chvíli doma nemožné. Kohouti jsou slyšet i přes zavřená okna. Celé léto si nemůžeme otevřít v domě okna, protože bychom se v noci nevyspali a přes den není slyšet ani televize. Od slepic se šíří zápach, po zahradě nám běhají potkani. Náš pes tahá od jejich plotu zbytky plesnivého jídla. Slepice občas vidíme na našem pozemku. Domluva není možná, paní ani neotevře. Omezuje nás v užívaní vlastního domu a zahrady, na které nemůžeme postavit ani bazén či altán poblíž kohoutů! Co s tím?

ODPOVĚĎ:
Jedná se o klasický sousedský spor a bohužel cesta bývá v těchto případech velmi zdlouhavá. Napřed byste se měli na paní obrátit s výzvou, aby napravila závadný stav - nejlépe doporučeným dopisem, abyste měli pro soud důkaz, že jste se snažili věc řešit svépomocí. Asi se nedá čekat, že paní stav napraví, pak bych ještě doporučila obrátit se na obecní úřad s žádostí o nápravu. Jedná se v podstatě o formální kroky, neboť ani obecní úřad Vám asi nepomůže a odkáže Vás na soud. Poté, co ani tento postup nebude úspěšný, obraťte se na soud se sousedskou žalobou, požadujte, aby soud uložil paní povinnost Vás neobtěžovat a zamezit tomu, abyste byli tímto způsobem omezováni. Je třeba žalobu detailně důkazně podložit, tedy mít fotografie, svědky, pokud možno i zprávu hygieny o zápachu, případně i hlukovou studii. To vše soudu doložte, je třeba, abyste prokázali intenzitu obtěžování. Doporučuji nechat se zastoupit advokátem, sousedská žaloba je náročná, je třeba správně formulovat petit (seznam advokátů najdete na www.advokatikomora.cz). Pokud budete ve sporu úspěšní, všechny náklady na soudní řízení bude hradit protistrana.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Hluk od kohoutů souseda, sousedky - jak se bránit hluku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.