Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1967 jsme se svým sousedem zakoupili každý ideální polovinu rodinného domu o dvou bytových jednotkách a k tomu přiléhající zahradu. Každý z nás užívá jeden byt. O užívání zahrady došlo k ústní dohodě na polovinu. Na své polovině zahrady jsem 1984 postavil garáž. Soused 2003 zemřel a majiteli 1/2 nemovitosti se staly jeho 2 děti.

Každý má 1/4 podílu. Faktickým uživatelem 1 nemovitosti je však svobodný bezdětný syn (nyní spolumajitel - SM). Dcera, bydlí v jiném městě. Byt i zahrada jsou SM a mnou užívány stejně jako tomu bylo při ústní dohodě v r. 1967 s jeho rodiči. Spoluvlastník je od 01/2015 v insolvenci. Před několika měsíci byl na něj ještě vydán exekuční příkaz k prodání nemovitosti. Exekuce je zapsána v katastru nemovitostí na jeho jméno (asi odloženo do ukončení insolvence). Spolumajitel se mnou nechce o tom mluvit, protože prý mě se to netýká. Dotaz:
1. co v této situaci je reálné provést, abych ochránil své vlastnictví a staré dohody v případě exekuce spolumajitele
2. platí stále ideální polovina, kde všechno je všech?
3. jak zabránit spekulantům o koupi. Lukrativní místo ve městě.

ODPOVĚĎ:
V daném případě je jedinou ochranou, že byste podíl SM koupil v insolvenci Vy. Jinak je bohužel reálné, že jej koupí nějaký spekulant. Ano, podílové spoluvlastnictví znamená, že každý má tzv. ideální podíl, tedy můžete s ohledem na svůj podíl využívat vše, nic není reálně rozděleno. Můžete se pokusit navázat komunikaci s insolvenčním správcem, který má insolvenci spolumajitele na starost, a s ním se domluvit na případném odkupu či probrat předpokládaný vývoj věci.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zabránit spekulantům odkoupit polovinu bytu, domu, nemovitosti v exekuci?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.