Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

03/2018 byla vyloučena členka ze členství ve spolku zahrádkářů (ČSZ), která neplnila povinnosti stanovené předpisy. Dostala výpověď ze zahrádky, která je v majetku HMP, tedy hlavního města Prahy. Měla si pouze vyklidit chatičku, eventuálně odstranit chatičku, která nemá pevné základy, aby se pozemek mohl pronajmout dalšímu zájemci.

Na chatičku byl vypracován soudní odhad znalcem a původní nájemkyně byla informována o ceně. Ta však odmítla chatičku prodat a přestala komunikovat s předsednictvem osady. Je možné chatičku otevřít bez přítomnosti původní nájemkyně za přítomnosti sestavené komise? Bylo by dobré k tomu pozvat Policii? Částku, která byla stanovena soudní znalkyni, je možné poslat složenkou? Co dělat, když dohoda není možná? Děkuji, Alena.

ODPOVĚĎ:
Pokud je chata ve vlastnictví vyloučené členky, pak není možné ji prodat ani převést na jinou osobu bez jejího souhlasu. Varianta, že byste tedy pronajali pozemek včetně chaty, by v takovém případě vůbec nepřicházela v úvahu, a to ani za situace, kdy byste částku za chatu dle znaleckého posudku odeslali bývalé člence složenou, či jiným způsobem.
I s vyklizením chaty mohou být problémy, neboť pokud je ve vlastnictví bývalé členky, nemáte k ní žádné oprávnění a nemůžete do ní vstoupit, i když nájem pozemku již skončil. Nejsprávnější postup by tedy byl, podat žalobu k soudu na vyklizení a odstranění chaty, kdy tento postup může samozřejmě trvat měsíce i déle.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Skončení nájmu pozemku v zahrádkářské osadě a nevyklizení chatky nájemníkem, nájemcem pozemku - kdo může vyklidit chatku ve vlastnictví nájemníka, nájemce zahrady?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.