Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (3 hlasů)

Chtěla bych vědět zda lze udělat darovací smlouvu na darování nemovitosti po smrti. Jak to po úmrtí probíhá a zda se platí nějaké poplatky. Děkuji, Květuše.

ODPOVĚĎ:
Patrně máte na mysli darování pro případ smrti dle § 2063 zákona č. 89/2012 Sb. , ve znění pozdějších předpisů, občanský zákoník (dále jen "OZ"). Pro Váš případ je tedy nutné, aby se dárce výslovně vzdal práva dar odvolat, jinak by se jednalo o odkaz, čili závěť. Dárce musí o vzdání se práva dar odvolat vydat obdarovanému listinu, v níž kromě předmětu darování, uvede, že se vzdává práva dar odvolat. Po smrti darovací smlouva nabývá účinku. Tato smlouva nevyžaduje formu notářského zápisu, ale musí mít ověřené podpisy kvůli zápisu do katastru nemovitostí. Co se týče poplatků z darování nemovitosti, pak v případě darování příbuzným v přímé linii (tj. příbuzní rodiče a jejich synové a dcery v prvním stupni; ve druhém stupni prarodiče a jejich vnuci; ve třetím stupni praprarodiče a pravnuci), se daň z nabytí neplatí. Pokud by se jednalo o darování jiným osobám, pak musí obdarovaný zaplatit daň z bezúplatného příjmu, která je upravena v zákoně o daních z příjmů.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování pro případ úmrtí, smrti - je taková darovací smlouva platná, když obchází dědice a závěť?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.