Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podle starého občanského zákoníku § 139 odst. 2 bylo možné, aby většinový vlastník nemovitosti určil menšinovému vlastníku prostory k obývání nemovitosti, nebo ho zcela vyloučil, samozřejmě za náhradu, rovnající se obvyklému nájemnému. Zajímalo by mě, jak je to podle nového zákoníku.

Jsem většinový spoluvlastník nemovitosti (3/4) a druhý menšinový spoluvlastník obývá nemovitost výrazně nad rámec svého podílu. Chtěl bych mu určit (resp. zmenšit) prostory, ve kterých bude bydlet. Jaký je v tomto případě zákonný postup? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Tuto možnost jakožto 3/4 vlastník máte i dle nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. (vizte níže citaci § 1129), nicméně byste si měl dát pozor na to, aby nebylo užívání společné nemovitosti omezeno neúměrně podílu menšinového vlastníka. Menšinový vlastník má totiž možnost se proti takovému rozhodnutí soudně bránit (vizte § 1129 odst. 2 a § 1130.
Také hrozí, že menšinový vlastník nebude chtít nadále ve spoluvlastnictví setrvávat, na což má zákonné právo a bude se dožadovat zrušení spoluvlastnictví (čemuž by soud vyhověl).

§ 1129
(1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.
(2) Spoluvlastník přehlasovaný při rozhodování podle  odstavce 1  může navrhnout, aby o záležitosti rozhodl soud; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Ustanovení  § 1128 odst. 3  platí obdobně.

§ 1130
Přehlasovaný spoluvlastník, jemuž rozhodnutí hrozí těžkou újmou, zejména neúměrným omezením v užívání společné věci nebo vznikem povinnosti zřejmě nepoměrné k hodnotě jeho podílu, může soudu navrhnout, aby toto rozhodnutí zrušil. Ustanovení  § 1128 odst. 3  platí obdobně.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Omezení menšinového spoluvlastníka většinovým spolumajitelem v užívání bytu, domu, nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.