Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu, jak mám postupovat, když geometři zaměřili vedlejší parcelu a vjeli mi do zahrady. Prý je to dobře, ale body jsou nejhůře stanoveny. Začala jsem pátrat po dokladech na katastrálním úřadě a zjistila, že to opravdu nesouhlasí. Geometrický plán je úplně jiný než jsou záznamy v dokladech na katastrálním úřadě. Jak mám postupovat, abych dosáhla nějaké nápravy. Předem děkuji. Liběna

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je důležité, za jakým účelem byl vedlejší pozemek geometricky zaměřován. Přestože to z Vašeho dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že sousední pozemek byl geometricky zaměřován na žádost jeho vlastníka (z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet).
Pokud by se mělo měnit vyznačení hranice Vašeho a sousedního pozemku v katastru nemovitostí, tzn. pokud by se měly měnit příslušné údaje v katastrální mapě (což, jak předpokládám, Vám zatím není známo), bude zapotřebí, abyste výsledky geometrického zaměření zpochybnila (resp. abyste si nechala zpracovat vlastní geometrické zaměření, které bude odpovídat Vašim představám).
Vznikne-li mezi Vámi a vlastníkem vedlejšího pozemku spor o správný průběh hranice pozemků, bude tento spor řešitelný soudní cestou. Dle § 1028 občanského zákoníku platí, že jsou-li hranice mezi pozemky neznatelné nebo pochybné, má každý soused právo požadovat, aby je soud určil podle poslední pokojné držby (tedy podle posledního stavu, který byl oběma sousedy uznáván).
Nelze-li ji zjistit, určí soud hranici podle slušného uvážení. Je ovšem otázkou, zda je ve Vašem případě možné považovat hranice pozemků za neznatelné (jelikož geodetické vyznačení hraničních bodů zde, jak předpokládám, existuje) ; v případě vzniku sporu by však bylo možné uvažovat o tom, že jsou hranice pozemků pochybné.
Aby mohlo být nové vyznačení hranice pozemků zapsáno do katastrální mapy, je zapotřebí, aby a/ došlo ke shodě vlastníků obou sousedících pozemků, nebo aby b/ v této věci rozhodl soud (jak vyplývá z § 49 a především z § 50/1 katastrálního zákona).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak napadnout zaměření pozemku geometrem, kterého si najal soused?
  • Je možné požádat soud o stanovení hranice sousedních pozemků, pokud mám pochyby o správnosti zaměření geometrem od souseda?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.