Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ani po 3 letech od rozvodu manželství nebyla mezi mnou a ex manželem (nečinností ex manžela, britského státního příslušníka žijícího v Británii), uzavřena dohoda o vypořádání SJM. Nastává tedy právní domněnka. Budeme tedy v katastru nemovitostí zapsaní jako spoluvlastníci nemovitosti. Kdo toto iniciuje?

Nebo se spoluvlastníky stáváme automaticky? Od roku 2008 platím sama hypotéku (na 100% hodnoty nemovitosti) a veškeré náklady spojené s nemovitostí a zároveň nemohu s bytem nakládat. Manžel mi i 2x odmítnul refinancování v období fixace, takže jsem platila výrazně vyšší splátky hypotéky. Jaká jsou práva a povinnosti ex manžela? Mohu např. od něj požadovat úhradu poloviny splátek hypotéky a to třeba i zpětně? Vím, že mohu podat žádost o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví. K čemu soud přihlíží? Jak tento proces probíhá? Jde odhadnout soudní rozhodnutí – moje šance? Kolik proces stojí? Jaké jsou jiné možnosti – tak, aby se situace vyřešila v můj prospěch? Mohu se stále pokusit domluvit s ex manželem, může se např. podílu vzdát (pochybuji, že bude ochoten komunikovat)? Děkuji. Jana

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastníky se stáváte okamžikem uplynutí tří let od právní moci rozsudku o rozvodu. V katastru nemovitostí to stále bude zapsáno jako SJM, pokud tedy katastru nedoložíte rozsudek o rozvodu, aby SJM přepsal na podíl. Zápis v katastru tedy nebude odpovídat skutečnosti, pokud rozsudek nedoložíte, ale z právního pohledu již půjde o podílové spoluvlastnictví. Pokud byste chtěla byt mít pouze ve Vašem vlastnictví, můžete s bývalým manželem buď uzavřít dohodu o vypořádání podílového spoluvlastnictví nebo podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Splátky hypotéky, které jste hradila sama, můžete žádat zpět z titulu bezdůvodného obohacení, a můžete je řešit buď v rámci sporu o vypořádání podílového spoluvlastnictví nebo samostatnou žalobou. Jelikož promlčecí lhůta u bezdůvodného obohacení je tříletá, spíše bych doporučovala druhou variantu, tedy žalovat samostatně, neboť až v okamžiku, kdy se rozhodnete řešit vypořádání podílového spoluvlastnictví, může být nárok na poměrné splátky hypotéky promlčen. Soudní rozhodnutí nelze nikdy odhadnout, neboť rozhodnutí je vždy výsledkem podrobného dokazování a rozebrat podstatu sporu je třeba detailně ještě před sepisem žaloby, nejlépe s advokátem - seznam na www.advokatikomora.cz. Soudní proces může být drahý v případě, že budete mít advokáta, neboť hradíte náklady právního zastoupení. Tyto se budou s největší pravděpodobností pohybovat v řádech desítek tisíc korun. Pokud nebudete ve sporu úspěšná, můžete ještě hradit náklady protistrany.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.