Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, jak je to s právy a povinnostmi spoluvlastníků pozemku. Jsem spoluvlastníkem příjezdové cesty. Příjezdová cesta je dělena na čtyři rovnocenné díly a vede ke čtyřem stavebním pozemkům. Já a můj soused každý vlastníme ¼ cesty (dohromady máme ½ cesty). Zbývající ½ příjezdové cesty vlastní původní majitel, poněvadž má ve vlastnictví ještě zbývající dva stavební pozemky.

Bohužel se s ním nedokážeme dohodnout na dokončení příjezdové cesty (v současné době jsou dokončeny podkladní vrstvy). Nechceme za něho financovat celé dokončení příjezdové cesty pouze sami se sousedem. Věc se vleče dost dlouho a my proto nejsme schopni příjezdovou cestu zkolaudovat bez dokončení. Je v těchto případech nějaká páka na spolumajitele podílu, který se distancuje od celé situace (dokončení, následná údržba, apod.)? Děkuji, Ignác.

ODPOVĚĎ:
Problém celé věci je ten, že původní majitel vlastní rovněž polovinu. V takovém případě ho nepřehlasujete a fakticky není možnost bez případného řešení přes stavební úřad či přes soud věc vyřešit. Možností by bylo podat k soudu žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví, kde se budete domáhat přikázání jeho podílu do Vašeho vlastnictví za náhradu s odůvodněním, že blokuje dokončení cesty, která je samozřejmě jako příjezd k pozemkům nezbytná. Nebo je možnost cestu zafinancovat celou a následně po něm soudně vymáhat uhrazenou částku odpovídající jeho podílu. Dokud se na jeho pozemcích nestaví, nic ho nenutí k tomu, aby cesta byla zbudována, v okamžiku, kdy by na nich chtěl stavět, cesta by k pozemkům v souladu se stavebními předpisy být měla. Takže jediné dvě možnosti, jak na něj určitým způsobem tlačit je, nastínit mu odhodlání využít kteroukoliv z výše naznačených možností řešení.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může se používat nezkolaudovaná příjezdová cesta k pozemkům?
  • Blokování dostavění příjezdové cesty ve spoluvlastnictví - jak donutit spoluvlastníka k investování do dostavění a kolaudaci
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.