Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním nemovitost, dům, který není ve společném jmění manželů, tedy SJM. 1. patro obývá dcera, v přízemí máme obchod. Obchod je psaný na moje jméno. Jen po mém odchodu do důchodu si manžel převedl veškeré zboží na sebe. Nájemní smlouva není. Začal pít, je mi nevěrný, peníze mi nedává, změnil si i číselný kód na trezoru.

Soužití s manželem je neúnosné. Chci se do svého domu nastěhovat, ale nevím si rady, jak manžela dostat z mého domu. Zrušit obchod, jde to? Co se v této situaci dá dělat. Potřebuji poradit moc děkuji. Gita.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, jakou právní formu má Vaše a manželovo podnikání. Předpokládám, že jste oba osobami samostatně výdělečně činnými (OSVČ). V každém případě Vám však doporučuji nejprve podat návrh na rozvod a snažit se manžela přimět k uzavření dohody o vypořádání společného jmění manželů a bydlení po rozvodu, případně alespoň uzavřít dohodu o zúžení SJM, v níž upravíte podmínky vašeho dalšího společného podnikání. Vaše podnikání lze pravděpodobně považovat za tzv. rodinný závod upravený v § 700 až 707 zákona č. 89/2012 Sb, občanský zákoník, nicméně pokud se na jeho činnosti podílejí pouze manželé, použije se na právní vztahy úprava právě manželského majetkového práva dle § 708 až 750 občanského zákoníku. Aniž by tedy byl vyřešen váš manželský majetkový režim, bylo by riskantní snažit se situaci řešit pouze Vaším rozhodnutím o zrušení obchodu či žalobou na vystěhování manžela z provozovny, kterou užívá bez právního důvodu.
Doporučuji Vám tedy obrátit se na rozvodového právníka, se kterým svou situaci podrobně rozvedete a pokusíte se najít optimální řešení Vaší poměrně dost složité situace.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Obchod manželky v domě manžela a rozvod manželství - jak vyklidit obchod manžela?
  • Jak vystěhovat manžela z obchodu v domě nespadajícího do SJM, společného jmění manželů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.