Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zdědili jsme já a bratr každý polovinu domu. Bratr ho celý používá, chtěla jsem si zařídit aspoň jednu místnost pro sebe, ale řekl, že tam spí také on. Platím všeho polovinu, daně, pojistku, opravy sekačky, střechy, čištění komínů a odpady. Bratr říká, že se stará o moji polovinu, ale na druhou stranu moji polovinu užívá.

Je správné mu platit vše napůl anebo on by mne měl naopak platit nájem za používání moji poloviny. S domem si dělá co chce, vyhazuje, předělává bez předchozí dohody se mnou, za úpravy mi pak zasílá faktury k proplacení. Teta mi radí, abych se chovala jako on a zabrala si polovinu domu, že na to mám právo, asi má pravdu, ale já na to nemám mentalitu. Děkuji, Gabriela.

ODPOVĚĎ:
Vaše teta má pravdu. Podle zákona má každý spoluvlastník právo užívat společnou nemovitost v rozsahu odpovídajícím jeho spoluvlastnickému podílu. Váš bratr se tedy chová protiprávně, když užívá celou nemovitost a Vám neumožní užívat dům vůbec. Váš bratr tedy užívá větší díl, než na který má právní nárok. Vy tak máte nárok, aby Vám bratr vyplatil náhradu za to, že užívá i část domu, která již neodpovídá jeho zákonnému spoluvlastnickému podílu. Váš bratr se svým jednáním na Váš úkor bezdůvodně (bez jakékoli dohody) obohacuje, a proto má povinnost Vám takové obohacení vydat ve formě náhrady, které se můžete domáhat i soudně podáním žaloby na vydání bezdůvodného obohacení (případně podáním žaloby na náhradu újmy, pokud byla mezi vámi uzavřena dohoda o tom, že bratr může nemovitost užívat celou). Doporučuji Vám vyhledat pomoc advokáta, který Vám pomůže s vyčíslením náhrady a sepsáním výzvy k její úhradě. Věřím, že pokud budete věc řešit písemně, přistoupí Váš bratr na nějakou dohodu, ať už o finančním vyrovnání či umožněním užívání poloviny nemovitosti, a nebude tak nutné věc řešit soudně.
Můžete se také dohodnout na zrušení spoluvlastnictví tím způsobem, že bratrovi připadne dům a Vám vyplatí odpovídající náhradu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání nájmu po spolumajiteli, který znemožnil užívání nemovitosti ve spoluvlastnictví druhému spoluvlastníkovi, spolumajiteli
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.