Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused mě prostřednictvím geodetické kanceláře oznámil, že v souladu s ustanovením § 89 platného znění vyhlášky č. 357/2013Sb, nechá do katastru nemovitostí označit (zpřesnit) správný průběh vlastnické hranice pozemků (geometrické a polohové určení pozemku) mezi námi. Pozemek jsem nabyla 2007.

Hranici pozemku ohraničenou plotem jsme ponechali tam, kde při koupi byla. Navazuje mimo jiné na sousední ploty v jedné linii, zároveň plot lemuje vzrostlá vegetace stáří cca 50 let. Na konci roku 2017 mně soused písemně vyzval, abych si posunula plot na správné místo, že obývám jeho majetek a pokud tak do xxx dnů neučiním, plot posune na mé náklady a stromy zničí. Můj plot hraničí s jeho pozemkem ke komerčním účelům. Nachází se na něm několik komerčních budov a majitel usiluje, aby za plotem postavil parkoviště pro kamióny. Na to jsem mu odpověděla, že o této skutečnosti se dozvídám od něho poprvé, že takto jsem nemovitost nabyla a užívám tak jak užívali předchozí vlastníci, tj. v dobré víře, pozemek jsem nezabrala záměrně nevědomky (tedy "neukradla"). Plot jsem neposunula a ani to nejde s ohledem na vzrostlé stromy (lípy). Má otázka zní: Jak se zachovat. Vyčkat až soused podá na KN návrh na změnu průběhu vlastnické hranice a podat nesouhlas? Můžu zabránit podání na KN? nebo tím, že KN zapíše tento stav neznamená, že souhlasím a musím fyzicky plot posunout? Co byste mi doporučili? Děkuji, Evženie

ODPOVĚĎ:
Soused samozřejmě musí začít zaměřením. Pokud ze zaměření vyplývá, že pozemek je plotem ohraničen chybně, namítala bych z Vaší pozice, že jste část pozemku vydržela. Pak byste ovšem musela zahájit u soudu řízení o určení, že jste vlastníkem části pozemku z titulu vydržení. Pokud se soused obrátí na Katastr nemovitostí se žádostí o změnu zakreslení pozemků, měla byste v rámci tohoto řízení podat odvolání, ale nezbude Vám, než prokázat, proč se domníváte, že by hranice neměla být překreslena. A tím argumentem je právě Vaše vlastnické právo z titulu vydržení. Pokud nic nepodniknete a budete čekat, pak katastr na základě nového zaměření pozemky v souladu s tímto zaměřením zaeviduje a Vy se budete muset chovat v souladu se zápisem v katastru. Pokud byste plot neposunula, soused by se mohl obrátit na soud, aby Vám byla uložena povinnost plot posunout a soud by pravděpodobně jeho návrhu vyhověl.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydržení pozemku užíváním v dobré víře vlastnictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.