Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v řadové zástavbě, bohužel máme se sousedy různé spory, jedněm vadí, že naše kočka jim leze na pozemek, druzí sousedé jsou zjednodušeně tací, že oni můžou na svém pozemku dělat vše bez souhlasu okolí, ale Vy "nemáte právo na nic". Už jsme se kvůli nim málem dostali do přestupkové komise.

Ti druzí na hranici pozemku mezi námi mají svůj starší pletivový plot a neustále na nás útočí, že jim vadí, že náš pes běhá podél jejich plotu, štěká a protože mají kočky tak se stane, že náš pes někdy vyskočí na jejich plot a to jim neskutečně vadí. Prý se ho bojí atd. Má otázka zní zda je nějaká možnost bez povolení souseda si postavit vedle jejich plotu náš pletivový plot? Předpokládám, že výstavbu plotu nám nepovolí, není s nimi řádná řeč. Bylo by tak vyřešeno bezpečí a my bychom měli klid. Děkuji mockrát za odpověď. Děkuji, Gizela.

ODPOVĚĎ:
Ano, taková šance existuje. Po poslední novelizaci stavebního zákona (účinné od 1. 1. 2018) je navíc výstavba oplocení (za určitých podmínek) značně zjednodušena.
Dle § 79/2 písm. f) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona platí, že k výstavbě oplocení není zapotřebí žádné přivolení stavebního úřadu, jsou-li současně splněny všechny tyto podmínky:
- jedná se o oplocení do výšky 2 m,
- toto oplocení nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím,
- toto oplocení se nachází v zastavěném území či v zastavitelné ploše.

Dle znění dotazu předpokládám, že přinejmenším podmínky dle druhé a třetí odrážky jsou ve Vašem případě splněny. Pokud pak zachováte předepsanou výšku plotu (tedy nikoli více než 2 m), bude výstavba oplocení spadat do „volného režimu“, tzn. že plot budete oprávněni (samozřejmě pouze na svém pozemku) zřídit bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu a rovněž bez jakéhokoli souhlasu Vašich sousedů.

Podmínky pro výstavbu oplocení mezi Vaší zahradou a zahradou Vašich sousedů Vám nicméně (pro jistotu) doporučuji konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem. Právní názor místně příslušného stavebního úřadu bude v tomto ohledu samozřejmě určující (předejdete tím možným budoucím komplikacím).

Nelze samozřejmě vyloučit, že Vaši sousedé se pokusí Vám výstavbu plotu překazit či alespoň znepříjemnit. Dle § 1020 občanského zákoníku platí, že má-li pro to vlastník pozemku (zde Vaši sousedé) rozumný důvod, může požadovat, aby se soused (zde Vy) zdržel zřizování stavby na sousedním pozemku v těsné blízkosti společné hranice pozemků.

Vzhledem k tomu, že na hranici pozemků stojí již oplocení náležející Vašim sousedům, lze si jen těžko představit rozumné (a to objektivně rozumné) odůvodnění požadavku Vašich sousedů na nezřizování oplocení na Vaší zahradě. Pokud by se Vaši sousedé domáhali nezřizování Vašeho oplocení s odvolávkou na výše uvedené ustanovení občanského zákoníku, lze předpokládat, že v případném soudním řízení by úspěšní nebyli.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Postavení svého plotu vedle plotu souseda z důvodu skákání psa na plot souseda
  • Podmínky pro stavbu plotu z pletiva 2018
  • Stavba pletivového plotu - musí být stavební povolení, ohláška (pravidla 2018)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.