Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může si soused vybudovat nový vjezd na svůj pozemek přes náš pozemek bez našeho souhlasu? Jak máme postupovat v případě, že začne se stavebními pracemi na našem pozemku? Jak mu v tom můžeme zabránit? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině nikoliv, nicméně může toho docílit i proti Vaší vůli. V prvé řadě je nezbytné vyjasnit, zda vjezd již fakticky existuje, či dochází k vybudování úplně nového, dále o jaký vjezd se jedná – zpevněná vybetonovaná plocha či jen travnatý pás apod.
Na silnici a místní komunikaci lze připojit sousední nemovitost pouze na základě povolení vydaného silničním správním úřadem (většinou se nachází na městském úřadě). Chránit svá práva tak můžete před tímto úřadem (tj. obrátit se na tento úřad a nechat jej prošetřit, zda soused neporušuje některou z povinností stanovenou zákonem o pozemních komunikacích), dále můžete (i souběžně) souseda písemně vyzvat, aby ukončil tyto práce a uvedl Váš pozemek do původního stavu – ve výzvě současně uveďte, že jste připraveni bránit svá práva soudní cestou.
Ukončení neoprávněných prací na Vašem pozemku se můžete domáhat i soudní cestou, pokud by soused na Vaši výzvu nereagoval. Pokud byste se chtěli nechat zastoupit advokátem, kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zakázat vybudování cesty k nemovitosti souseda bez vědomí a souhlasu majitele pozemku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.