Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kolem našeho pozemku máme pletivový plot, který udržujeme my - ze všech stran. Prosím můžete mi sdělit, čím se řídí to, kdo jaký plot udržuje? Je to tak, že plot naši předci udělali jako první, ostatní sousedé plot již dělat nemuseli...Nyní máme problém s tím, že sousedka v těsné blízkosti plotu vysazuje nějaké rostliny, živý plot atd... jaká je hranice, kterou musí nechat volnou od plotu, abychom se k plotu dostaly a mohly ho natřít, udržovat?

Musíme plot udržovat stále my nebo je povinnost i souseda? Další dotaz mám ohledně obecního pozemku. Obecní pozemek před vjezdem do naší nemovitosti - tento pozemek cca 60 let udržujeme a nyní nám na tomto obecním pozemku před naším vjezdem začal parkovat soused - jakým způsobem můžeme zabránit jeho užívání tohoto pozemku? Navíc ten pozemek soused rozjezdil, vyjezdil v něm koleje a nyní až ho budeme sekat nám tam bude zapadávat sekačka a udržování pozemku se tím značně zkomplikuje. Je možné s tímto něco udělat? na obecní úřad jsme se již obrátili, bezúspěšně. Prosím o jiné řešení. Mockrát Vám děkuji za informaci, Eleonora

ODPOVĚĎ:
1. k otázce plotu:
Ust. § 1024 odst. 1 Občanského zákoníku stanoví, že "Má se za to, že ploty, zdi, meze, strouhy a jiné podobné přirozené nebo umělé rozhrady mezi sousedními pozemky jsou společné." Z uvedeného plyne, že jste povinni se o plot starat společně, tedy i sousedka. Pokud sousedka vysazuje k plotu rostliny, opět lze užít ustanovení Občanského zákoníku, a to § 1017, který uvádí, že "Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m." Máte tedy právo domáhat se odstranění rostlin, které sousedka vysazuje v těsné blízkosti plotu.
2. k otázce obecního pozemku:
Pokud vám soused brání ve vjezdu, jedná se o přestupek a měli byste volat Policii. Za situace, kdy se jedná o pozemek obecní a soused jej ničí, měla by to řešit obec. Pokud obec tuto situaci neřeší, je samozřejmě vaše pozice těžká, neboť z právního pohledu byste se neměli o nápravu obracet na souseda, ale na obec, která tímto neudržuje pozemek v řádném stavu. Doporučuji tedy obec neustále kontaktovat se žádostí o nápravu, případně se obrátit na veřejného ochránce práv, jinak byste věc museli řešit soudně.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Parkování souseda na obecním pozemku před soukromým pozemkem a domem - jak zabránit sousedovi parkování?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.