Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spoluvlastník rodinného domu na pozemku s dalšími nebytovými budovami. Vlastníků je pět – matka vlastní 1 a 4 děti (včetně mě) po 1/8. Dům je jednopodlažní s podkrovím. Plánujeme vestavět do podkroví nový byt, včetně nástavby na přístavbu s plochou střechou – podlažní plocha podkroví se tedy oproti stávajícímu stavu zvětší.

Rádi bychom ale výstavbou nového bytu investovali do vlastního a ne celkově do spoluvlastnictví. Z tohoto důvodu chceme rozdělit dům na dvě bytové jednotky a vymezit, že moje 1/8 vlastnictví celé nemovitosti zahrnuje tento v budoucnu vzniklý byt. Ostatní spoluvlastníci plně souhlasí. Napadlo nás to definovat tak, že mou osminu tvoří vše nad stropem 1. nadzemního podlaží stávající budovy rodinného domu a zbytek pozemku včetně nebytových budov mám umožněn k společnému užívání. Poradíte mi prosím, jak nejlépe definovat prohlášení vlastníka nemovitosti tak, abych v budoucnu vzniklý byt měla ve vlastnictví? Děkuji, Ester.

ODPOVĚĎ:
Předně považuji za nutné uvést, že u podílového spoluvlastnictví  má každý ze spoluvlastníků budovy a pozemku ve svém vlastnictví spoluvlastnický podíl na nemovitosti jako celku. Nejde tedy o skutečné prostorové vymezení podílu jednotlivého spoluvlastníka na budově a pozemku. Po právní stránce tak platí, že v předmětné budově mohou všichni spoluvlastníci dle velikosti jejich spoluvlastnických podílů užívat vše společně, tedy kterýkoliv byt nebo místnost v domě.
Prohlášení vlastníka o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám (§  1166  zákona č. 89/2012 Sb, občanský zákoník) je právní úkon vlastníka či spoluvlastníků budovy, ve které mají vzniknout nejméně dvě  jednotky  (byty či nebytové prostory), z nichž každá se stane samostatnou věcí - tedy předmětem samostatného vlastnictví.
Převést vlastnictví jednoho ze spoluvlastníků na nově vymezené jednotky v domě lze tedy formou zrušení spoluvlastnictví, kdy součástí dohody o zrušení a vypořádání  podílového spoluvlastnictví budou též obsahové náležitosti  Prohlášení vlastníka budovy, kde je vymezeno,   že každý  ze spoluvlastníků získává do svého vlastnictví určitý byt nebo nebytový prostor. Nezbytné ovšem je, aby zde bylo možno vymezit alespoň dvě jednotky.

Pokud tedy chcete být výlučným vlastníkem nově vzniklého bytu, bude nutné spoluvlastnictví nejprve zrušit a zároveň vymezit v Prohlášení, kdo bude vlastnit kterou jednotku. Doporučuji Vám tedy vymezit jako druhu jednotku (což je zákonná podmínka) i přízemí domu, jejímiž vlastníky se stanou zbývající spoluvlastníci, ostatní prostory pak budou ve vlastnictví všech jako tzv. společné prostory. Sepsání takové dohody a Prohlášení však bude poměrně složitá záležitost, proto Vám doporučuji obrátit se na advokáta, který se zabývá majetkovým a bytovým právem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozdělení rodinného domu v ideálním spoluvlastnictví na části a bytové jednotky nebo přivlastnění jednotlivých pater jednotlivým spoluvlastníkům, spolumajitelům - postup, informace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.