Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud vlastní jednu nemovitost (byt) více spoluvlastníků, ale využívá ji k bydlení jen jeden z nich, mají ostatní spoluvlastníci právo žádat od dotyčného nájemné. Moje dotazy: Jak se určuje výše nájemného, kterou lze požadovat? Lze nájemné požadovat i zpětně? Jak postupovat, když dotyčný spoluvlastník odmítne nájemné platit? Děkuji, Uršula.

ODPOVĚĎ:
Stanovení výše nájemného bude záležet na Vaší vzájemné dohodě. Pokud by však spoluvlastník se stanovenou výši nesouhlasil, můžete se obrátit na soud, aby výši nájmu stanovil dle místních zvyklostí. Přestože nemáte se spoluvlastníkem uzavřenu nájemní smlouvu, lze z chování (užívání bytu) tohoto spoluvlastníka usuzovat, že nájemní vztah vznikl. Nájem můžete po spoluvlastníkovi požadovat od doby jeho vzniku, soudně je však dlužné nájemné vymahatelné jen za 3 roky na zpět z důvodu zákonné tříleté promlčení lhůty. Dlužné nájemné nejvýše za tři roky zpětně pak můžete vymáhat podáním žaloby k soudu na úhradu dlužného nájemného.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se určuje výše nájemného při užívání bytu, domu, nemovitosti jen jedním ze spoluvlastníků, spolumajitelů?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.