Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelem bytu v Mikulově na Moravě, stavba stojí na pozemku, jedná se o 4 bytové domy. V každém bytovém domě je cca 6-8 bytů. Dle novely NOZ je od 1.1.2018 včleněno do českého právního řádu opět předkupní právo. Sousedka (tedy o jeden bytový dům vedle) prodala dle katastru nemovitostí svůj byt, vše je vidět při nahlížení do KN, kdy předala vlastnické právo na nabyvatele zcela cizí osobu.

Vzhledem k aktuálnímu nedostatku nemovitostí na trhu a vzhledem k tomu, že od 1. 1. 2018 je opět předkupní právo v našem právu, jsem očekával, že mi bude nabídnut tento byt, stejně jako všem ostatním majitelům bytů, což se však nestalo. Dnes (17.07.2018) jsem zjistil právě dle KN, že byt byl přepsán. Poradíte mi, prosím, zda se dá nějak bránit? Lze kupní smlouvu mezi převodcem a nabyvatelem zrušit ex tunc a docílit toho, aby za částku, sjednanou mezi nabyvatelem a převodcem byl byt nabídnut mně, potažmo dalším vlastníkům? Žádnou nabídku jsem totiž od převodce neobdržel, ani ústně, ani písemně. Děkuji, Ambrož

ODPOVĚĎ:
Ano, samozřejmě kupní smlouvu napadnout lze, ale musíte se připravit na soudní řízení, které bude trvat minimálně rok a více. Musel byste k soudu, v jehož obvodu se nemovitost nachází, podat žalobu o určení neplatnosti kupní smlouvy z důvodu nedodržení předkupního práva.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Předkupní právo 2018 a povinnost nabídnout byt majitelům ostatních bytů v bytovém domě
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.