Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec daroval mé sestře všechen nemovitý majetek. Proti tomu nic nenamítám. Na části jednoho pozemku jsme si však s manželem s vědomím rodičů r. 1996 založili zahradu, bylo nám slíbeno, že ji v budoucnu dostaneme do vlastnictví. V dobré víře, že zahrada se stane naším majetkem, jsme ji začali budovat.

Přikoupili jsme sousední pozemek, zahradu jsme oplotili. Založili jsme ovocný sad, dnes (11.07.2018) již vzrostlé plodící stromy. Nechali jsme vybudovat vodovodní přípojku, přípojka s vodoměrem je napsaná na manžela. Nyní jsme se dozvěděli, že i tuto zahradu dostala darem sestra. V darovací smlouvě z 19.8.2016 je napsáno, že na darovaných nemovitostech neváznou dluhy, břemena ani jiné závazky. Máme s manželem doklady o zaplacení přípojky, nákupu pletiva, svědka, který s námi stromky kupoval. Zanikl nám i přístup na přikoupený pozemek. Má smysl zabývat se tím, že pozemek byl darován i s objekty, které prokazatelně vlastním já s manželem nebo jsme tímto přišli i o ně? Dohoda se sestrou nebyla úspěšná. Zahradu jsme do teď obhospodařovali. Finanční vyrovnání nám nabídnuto nebylo.

ODPOVĚĎ:
Podle ust. § 505 nového občanského zákoníku (zákon č. 89/2012 Sb.), je součást věci vše, co k ní podle její povahy náleží a co nemůže být od věci odděleno, aniž se tím věc znehodnotí. Dle ust. § 507 citovaného zákona je pak součástí pozemku rostlinstvo na něm vzešlé.   Z uvedeného vyplývá, že Vámi vysázené stromy nyní vlastní Vaše sestra. Vodovodní přípojku naopak stále vlastní Váš manžel (viz § 3 zákona č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích).
Pokud jde o užívání pozemku, který jste pravděpodobně užívali bezplatně, pak by se bylo možno bránit tím, že mezi vámi a Vaším otcem byla uzavřena ústní smlouva o výprose či spíše výpůjčce, čímž by bylo zneplatněno ustanovení darovací smlouvy stran prohlášení dárce, že na nemovitosti neváznou žádné závazky. Prokazování vzniku takové ústní smlouvy však bylo v případném soudním sporu náročné. Při změně vlastníka pozemku by totiž měl nový vlastník vstoupit do práv původního vlastníka a případně smlouvu o výpůjčce vypovědět. Pokud jde o ústní slib otce, že v budoucnu na Vás zahradu převede, pak takový slib bohužel není právně vymahatelný. Pokud chcete zahradu dále obhospodařovat, doporučuji Vám navrhnout Vaší sestře uzavření smlouvy o pachtu, kdy za užívání pozemku budete sestře hradit pachtovné. Dále by bylo vhodné uzavřít se sestrou nájemní smlouvu o pronájmů vodovodní přípojky, jinak by šlo z její strany o neoprávněné užívání přípojky (a tímto ji přimět k uzavření smlouvy o pachtu).


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vydání bezdůvodného obohacení - investice do vodovodní přípojky, plotu a ovocných stromů na cizím pozemku s příslibem darování
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.