Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Matka (v roce 2007 majitelka) převedla darovací smlouvou jednu ideální čtvrtinu svého spoluvlastnického podílu nemovitosti na jednoho ze dvou potomků. Obdarovaný sdílel nemovitost s matkou a nejenže neprojevil vděk, ale začal na ní být hrubý a vytýkal jí, že nepřispívá na opravy a domácnost. Neustálé hádky vyústily v odstěhování matky do domova důchodců v 03/2018.

Tam musí matka platit nájem a pobíraje jen malý důchod, ocitla se ve finanční tísni. Daru lituje a chtěla by nyní vlastnický podíl zpět. Co se dá dělat? Druhá část dotazu: Obdarovaný ovdověl a jeho dva potomky po léta vychovávala jeho matka. Od čtyř (resp. pěti) let věku až do dospělosti. Dávala jim najíst i kapesné. Toto není nikde prokázáno, neboť se jednalo o hotovost. Je nějaká možnost žádat finanční náhradu za toto období? Děkuji, Martin.

ODPOVĚĎ:
V případě, že se obdarovaný k dárkyni chová hrubě, může se dárkyně domáhat vrácení daru pro nevděk zpět. Je tedy třeba k soudu podat žalobu o vrácení daru a soud bude zkoumat, zda nevděk skutečně dosahuje takové intenzity, že je důvodné dat vrátit. Pokud jde o druhou část dotazu, tak v tomto případě neexistuje možnost, jak se peněz investovaných do vnoučat domáhat zpět.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Hrubé chování obdarovaného k dárci a zrušení darování, zpětvzetí darování, darovací smlouvy na byt, dům, nemovitost
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.