Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelem jsme si postavili novostavbu, žijeme ve společné domácnosti jako druh a družka. Pozemek hradil pouze přítel ze svých financí. Já jsem se na koupi pozemku nijak finančně nepodílela. Ale jinak na všech ostatních věcech, jsem se již také finančně podílela (projekt nemovitosti, daň z pozemku, stavba domu, vybavení domácnosti atd.).

To vše už jsme platili společně. Pozemek je partnerův, je tedy i jen na něj napsána hypotéka a tedy všude figuruje jen jeho jméno. Rozhodli jsme se, že bychom si napsali jen mezi námi nějakou smlouvu. Smlouvu v tom smyslu, že v případě rozchodu by mi přítel vyplatil určitou částku a nechali bychom si úředně ověřit podpisy. Já jsem se chtěla zeptat, jestli by to potom případně u soudu mělo nějakou hodnotu, jestli se na to mohu spoléhat, případně, jestli se smlouva musí po několika letech nějakým způsobem obnovovat. Děkuji mockrát za Vaši odpověď. Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Smlouva bude sloužit v případě sporu jako další důkazní prostředek, takže váhu samozřejmě bude mít. Nijak ji obnovovat nemusíte, ale měli byste ji koncipovat v podstatě jako potvrzení, že jste do domu investovala určitou konkrétní částku a v případě rozchodu Vám tato částka bude přítelem vyplacena. Určitě doporučuji, abyste si kromě této smlouvy poctivě zakládala účty o investicích do domu. Výsledek soudního řízení je vždy závislý na souhrnu mnoha důkazních prostředků, takže čím více listin může prokázat to, co jste si ve smlouvě ujednali, tím je to pro Vás výhodnější.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dohoda o vyrovnání majetku v případě rozchodu, rozpadu vztahu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.