Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/1956 došlo na MNV našeho města k ústnímu jednání o výměně vlastníků pozemků: rodiče přenechají obci cestu a obec jim přenechá roh zahrady o přibližně stejné ploše, který už je předchozí generací od roku 1940 oplocen. 12/2017 rodiče nemovitosti prodali (v kupní smlouvě jsou 4 parcely v souladu s platnou katastrální mapou).

Avšak v prvních dnech roku byla mapa v programu „Nahlížení do katastru“ digitalizována a v rámci našeho bývalého pozemku vyznačena parcela s nám dosud neznámým číslem, která patří obci. Jedná se o roh zahrady (118 m2), o kterém byli rodiče 60 let přesvědčeni, že je jejich. Slíbená výměna asi proběhla pouze jednostranně. Situaci objevil nový majitel a obrátil se na nás o pomoc. Chci poprosit o odpověď, čím a jak mu můžeme pomoci a pak také, zda moji rodiče nesou nějakou odpovědnost za nastalou situaci. Děkuji. Dagmar.

ODPOVĚĎ:
Pro získání relevantních informací o případu bývalého pozemku Vašich rodičů Vám doporučuji kontaktovat místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu a konzultovat zde především tyto otázky:
- informovat se, zda byly Vaši rodiče až do prosince roku 2017 v katastru nemovitostí skutečně vedeni jako vlastníci předmětného pozemku (rohu zahrady) a pokud ano, tak na základě jakého právního titulu (tedy na základě nějaké smlouvy, rozhodnutí správního orgánu či něčeho jiného) ;
- pakliže byli Vaši rodiče v katastru nemovitostí skutečně do prosince roku 2017 vedeni jako vlastníci předmětného pozemku, informujte se, na základě jakého právního titulu přešel předmětný pozemek zpět na obec (jak je tedy možné, že vlastnické právo, které Vaši rodiče převedli na nového vlastníka, bylo omezeno) ;
- stejné informace, jako o předmětném pozemku (rohu zahrady) Vám doporučuji zjistit rovněž k pozemku, na němž se nachází cesta (která dříve Vašim rodičům patřila).

Obecně je nezbytné, abyste zjistila, zda byli Vaši rodiče v katastru nemovitostí skutečně vedeni jako vlastníci předmětného pozemku, na základě čeho a především na základě jaké právní skutečnosti se tento stav změnil (samozřejmě ve vztahu k novému vlastníkovi předmětného pozemku).
Vyjde-li na základě konzultace s katastrálním úřadem k vyjasnění situace, přičemž bude prokázáno, že předmětný pozemek skutečně náleží obci, může se nový vlastník pozemku pokusit s obcí dohodnout na tom, že předmětný pozemek přejde do jeho vlastnictví, a to z důvodu jeho vydržení (resp. z důvodu vydržení tohoto pozemku Vašimi rodiči, jako právními předchůdci současného vlastníka). Pakliže Vaši rodiče užívali předmětný pozemek 60 let v dobré víře, že jim tento pozemek náleží (přičemž v tom byli utvrzeni ze strany ONV a rovněž údaji z katastru nemovitostí), mohlo jejich vlastnické právo k předmětnému pozemku vzniknout vydržením (k němuž v případě nemovitých věcí dochází již po 10 letech).
Pokud by nebyla dohoda s obcí možná, musel by se nový vlastník předmětného pozemku obrátit s žalobou na soud a požadovat, aby soud rozhodl o tom, že jeho vlastnické právo k předmětnému pozemku vzniklo na základě vydržení ze strany Vašich rodičů.
S ohledem na dobrou víru Vašich rodičů trvající 60 let si nelze představit, že by měli Vaši rodiče nést za vzniklou situaci jakoukoli právní odpovědnost.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ústnímu jednání na MNV o výměně vlastníků pozemků - změna nezapsána do katastru nemovitostí
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.