Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Co lze pěstovat na orné půdě v zastavěné obytné zóně? Pozemek s ornou půdou bezprostředně sousedí s domy a soused tam pěstuje obilí, jezdí tam traktorem a kombajnem. Je to možné? Děkuji moc. Radka.

ODPOVĚĎ:
Je-li sousední pozemek ornou půdou (tedy zemědělským pozemkem) a jeho vlastník ho využívá v souladu s jejím určením (tedy k zemědělské výrobě), není tato jeho činnost v zásadě omezena. V tomto ohledu Vám nicméně doporučuji obrátit se na místně příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností (městský úřad) s dotazem, zda v rámci příslušného okresu/oblasti neplatí nějaké lokální omezení určité zemědělské výroby.
Byť to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že důvodem Vaší otázky je obtěžování imisemi (hluk, prašnost, otřesy, zápach apod.) ze sousedního zemědělsky obdělávaného pozemku. Pokud se domníváte, že tyto imise překračují míru přiměřenou místním poměrům, můžete věc řešit soudní cestou.
Konkrétně dle § 1012 občanského zákoníku platí, že vlastník (zde Váš soused) má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Základní omezení vlastnického práva je pak zakotveno v § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že vlastník je povinen se zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Co je možné pěstovat na orné půdě obytné zóny - rušení klidu traktorem a kombajnem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.