Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme majitelé bytu v osobním vlastnictví, tedy OV. 2016 proběhla u sousedů v horním bytě výměny podlahy - vylití anhydridem. Nebylo nutné stavební povolení ani ohláška. Po nastěhování sousedů jsem zaznamenala zvýšený hluk, dunění v bytě, otřesy stěn atd... Nechala jsem provést měření kročejové neprůzvučnosti, které dosáhlo hodnoty 63,6 dB.

Sousedi tento výsledek bagatelizují. Další komunikace neexistuje. Požádala jsem stavební úřad o zajištění nápravy. U sousedů provedli vizuální kontrolu a dohodli se na položení koberce v jednom/měřeném pokoji. Problém však trvá.
1. Mohu po SÚ žádat řádné prošetření stavu podlahy – vlastní kročejové měření, sondy do podlahy, měření strukturálního hluku, měření otřesů stěn ve spodním bytě …
2. Je v kompetenci nebo dokonce povinností stavebního úřadu provádět podobné typy takto rozsáhlého šetření?
3. Chci se zeptat jaká potvrzení či šetření mám zajistit, abych se pomocí soudu jednoznačně domohla řádné opravy podlahy.
4. Do zajištění opravy podlahy se chci odstěhovat do jiného bytu. Za jakých podmínek budu moci od sousedů žádat náhradu škody - stěhování.
Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Požadavek na provedení konkrétních měření:
Požadavek na provedení konkrétních typů měření můžete sice vznést, stavební úřad však takovým požadavkem nebude vázán. Jaký typ měření (či zda vůbec nějaké) stavební úřad provede, závisí výhradně na jeho odborném posouzení.
2/ Kompetence stavebního úřadu k provedení konkrétních měření:
Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických osob a nad plněním jejich povinností vyplývajících ze stavebního zákona a právních předpisů vydaných k jeho provedení (§ 132/1 stavebního zákona).
Ve veřejném zájmu je stavební úřad (mimo jiné) oprávněn provádět kontrolní prohlídky stavby (§ 132/2 písm. a) stavebního zákona), přičemž při kontrolní prohlídce stavby může stavební úřad (mimo jiné) zjišťovat, zda prováděním nebo provozem stavby není nad přípustnou míru obtěžováno její okolí (§ 133/2 písm. d) stavebního zákona).
Dle § 18q/2 písm. b) vyhlášky č. 503/2006 Sb. je stavební úřad podle charakteru stavby oprávněn kontrolovat ty části stavby, které budou zakryty, případně trvale nepřístupné, jejichž vadné provedení by mohlo ohrozit bezpečnost a užitné vlastnosti stavby (např. hydroizolace, tepelné a hlukové izolace). Z tohoto ustanovení de facto vyplývá, že tyto části stavby mohou být ze strany stavebního úřadu kontrolovány toliko před jejich zakrytím či znepřístupněním (v tomto ohledu bude nicméně záležet také na výkladu a praxi konkrétního stavebního úřadu).
Žádný právní předpis nestanoví, v jakém rozsahu má být to které kontrolní šetření provedeno, resp. jaká konkrétní měření mají být provedena. V tomto ohledu je vše ponecháno na odborné úvaze stavebního úřadu.

3/ Co zajistit důkazy pro soudní řízení:
V první řadě upozorňuji, že předložením sebevětšího množství důkazů (potvrzení či výsledků různých měření apod.) si nelze zajistit jednoznačný úspěch v soudním řízení. V tomto ohledu je důležité, abyste byla schopna důkazně podpořit veškerá svá žalobní tvrzení. Jaké důkazy budou soudem provedeny, popř. jaké důkazy bude nutné dodatečně opatřit a předložit, pak bude záviset výhradně na úvaze konkrétního soudce.
Ve Vašem případě si lze představit především důkazy, kterými prokážete, že sousedé provedli stavební úpravu své podlahy, že u sousedů proběhla kontrola ze stavebního úřadu a s jakým výsledkem, že jste provedla měření hluku a jaké byly naměřené hodnoty, že jste sousedy na nadměrné obtěžování hlukem písemně upozorňovala, popř. je vyzývala ke zjednání nápravy a jaká byla jejich reakce apod. Rozhodné skutečnosti můžete prokázat kromě listin například i svědeckými výpověďmi těch, kdo mají o hlukových poměrech ve Vašem bytě či v bytovém domě povědomí.
Pro přípravu předžalobní výzvy, žaloby a další postup v rámci soudního řízení Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz

4/ Náhrada nákladů stěhování:
Jsem toho názoru, že náklady stěhování nebudete oprávněna po svých sousedech požadovat.
Náklady stěhování by bylo možné po Vašich sousedech vymáhat pouze v případě, že by byla nadměrná hlučnost jedinou (či převažující) příčinou toho, že se z bytu odstěhujete. Tak tomu ovšem není, neboť zvýšená hlučnost Vašich sousedů sama o sobě Vaše přestěhování nezapříčiní. Rozhodující příčinou je v tomto ohledu Vaše rozhodnutí, tzn. že tzv. řetězec příčinné souvislosti mezi protiprávním počínáním Vašich sousedů a vznikem nákladů za stěhování je přerušen (což je důvodem pro to, aby odpovědnost Vašich sousedů za náklady stěhování nevznikla).
Druhým důvodem, pro který Vám právo na náhradu nákladů stěhování nevznikne, je nepřiměřenost opatření (zde přestěhování), které hodláte v reakci na zvýšenou hlučnost svých sousedů přijmout. Je nesporné, že v důsledku zvýšené hlučnosti Vašich sousedů je užívání Vašeho bytu méně komfortní, na druhou stranu se zajisté nejedná o okolnosti, pro které by nebylo možné byt vůbec užívat (a přestěhování tak bylo nezbytně nutné) ; pro tento závěr hovoří ostatně i skutečnost, že rekonstrukci podlahy provedli Vaši sousedé v roce 2016 (tedy před cca 1,5 rokem až 2 lety), tzn. že od té doby je Váš byt vystaven zvýšené hlučnosti, přičemž jej však až doposud užíváte (užívání Vašeho bytu tedy není v důsledku zvýšené hlučnosti vyloučeno).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 503/2006 Sb. , o podrobnější úpravě územního rozhodování, územního opatření a stavebního řádu


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Správný postup změření kročejového hluku - postup, návod
  • Měření kročejového hluku pro soud, soudní řízení - musí to soud přikázat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.