Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chystám se prodat podíl na pozemku a potřeboval bych poradit:
1. Zda v momentě, kdy nabídnu podíl k přednostnímu odkupu dalším podílníkům stačí mít uzavřenu (podepsanou) smlouvu o smlouvě budoucí, jejímž obsahem je i budoucí smlouva s tím že ta budoucí bude uzavřena až o podmítnutí či promlčení nabídky u předkupníků?

2. Co musí obsahovat nabídka k využití předkupního práva? Stačí napsat co prodávám, za kolik a komu? Nebo musím do dopisu vložit i zmíněnou smlouvu o smlouvě budoucí?
3. Pokud budu muset přiložit i smlouvy mohou v nich být odstraněny údaje: a) moje rodné číslo
b) možná i číslo účtu v bance? (S tím že bude dodáno na vyžádání? )
Jde mi o to, že dopisy se budou toulat kdoví kde, (jeden cestuje do zahraničí) a nemám dobrý pocit z rozhlašování osobních údajů do světa.
4. Pokud se dopis s nabídkou z ciziny vrátí jakožto nedoručitelný (není jisté zda se osoba na této adrese nachází ačkoli je zapsaná notářem v katastru od prosince 2017), mohu počkat tři měsíce a pak podíl prodat?
Děkuji za případné odpovědi.

ODPOVĚĎ:
V praxi doporučuji podepsat přímo kupní smlouvu (nikoliv smlouvu o smlouvě budoucí) s tím, že ji kupujícímu předáte až po uplynutí lhůty k vyjádření spoluvlastníků. Pokud by totiž spoluvlastníci nabídku využili, pak podepsaná kupní smlouva zaniká.

Nabídku učiňte písemně, ideálně k ní přiložte i smlouvu, spoluvlastníci by měli souhlasit se všemi podmínkami prodeje, tj. nejen s kupní cenou. Ve smlouvě je samozřejmě možné odstraniti Vaše osobní údaje, údaje kupujícího i bankovní účet.

Pokud se dopis vrátí jako nedoručený, a byl zaslán na Vámi jedinou známou adresu, pak po 3 měsících proveďte převod, nemáte reálně možnost zjistit, kde spoluvlastník bydlí. Za určitých okolností by mohl spoluvlastník namítat neúčinnost doručení, pokud se dopis do jeho sféry vůbec nemohl dostat, toto však nepředpokládám.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak nabídnout podíl nemovitosti spoluvlastníkovi k odkoupení - postup, návod
  • Je smlouva o smlouvě budoucí u předkupního práva automatickou věcí při nabídce podílu spolumajiteli, spoluvlastníkovi?
  • Předkupní právo a nedohledatelný spoluvlastník, spolumajitel bydlící v zahraničí
  • Co když se vrátí dopis na nabídkou předkupního práva jako nedoručitelný? (nedohledatelný spoluvlastník, spolumajitel)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.