Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Více jak 100 let obhospodařovala rodina mého manžela určité pozemky, některé byly do knih zapsány, některé ne a to ty, které měl děda odkoupit za války - 1944-45. V archivu nejsou záznamy dohledatelné - údajně vyhořel. Rodina je nejen obhospodařovala, ale i zušlechťovala.

V současné době jsme zjistili, že některé z těchto /nezapsaných/ pozemků, byly obcí odprodány jinému majiteli a to sousedovi, který se o nic celá léta nestaral - je to chalupář. Ovšem sedí jako zastupitel a člen kontrolního výboru v zastupitelstvu. Měla nám obec tyto pozemky nabídnout k odkupu přednostně, nebo nemusí? Celé je to komlikovanější, protože pan radní je odkupoval po pozemkové úpravě, kdy se na těchto pozemcích rušila polní cesta, dříve zakreslena a proto neprodejný pozemek a po úpravě cesta není a pozemky odkoupené. Osobně se domnívám, že zde jde o zneužití informací a pravomoci úřední osoby. Prodej jsem v zápisu zastupitelstva našla, ale žádnou nabídku ne. Děkuji Vám za brzkou odpověď, či radu jak dále postupovat. Ivana

ODPOVĚĎ:
Úplně nerozumím tomu, jak pozemky nemohly být zapsané. Situaci chápu tak, že pozemky byly nesprávně zapsány ve vlastnictví obce, která je, ač se o ně starali Vaši předkové, prodala třetí osobě. V tomto případě bych doporučila podat k soudu žalobu o vydržení vlastnického práva a současně žalobu o určení neplatnosti prodeje pozemků třetí osobě právě z toho titulu, že vydržením jste pozemky nabyli do svého vlastnictví. Obec neměla povinnost Vám nabídnout pozemky přednostně ke koupi, když jste na nich pouze hospodařili. Předkupní právo mají pouze spoluvlastníci či osoby, které by na pozemcích měly budovy, které jsou v jejich vlastnictví.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Prodej obecního pozemku dlouhodobě udržovaného majitelem vedlejšího pozemku - vydržení pozemku bez prodeje
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.