Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem plánujeme koupi pozemku, na kterém bychom chtěli stavět dům, jedná se o pozemek městský. Na pozemku je mnoho listnatých stromů. Jakmile bude pozemek v našem vlastnictví, jak by se mělo dále postupovat ve věci pokácení stromů? Může nám město nebo rada města nařídit pokácet pouze určité stromy? Děkuji za Vaši odpověď. Jana.

ODPOVĚĎ:
Zde především záleží na tom, o jaké stromy se jedná, jakého stáří, zda např. nejsou speciálně chráněny (památný strom apod.). Obecně platí, že ke kácení dřevin je nezbytné povolení orgánu ochrany přírody, ledaže zákon stanoví jinak.
Povolení např. není třeba ke kácení dřevin z důvodů pěstebních, to je za účelem obnovy porostů nebo při provádění výchovné probírky porostů, při údržbě břehových porostů prováděné při správě vodních toků, k odstraňování dřevin v ochranném pásmu zařízení elektrizační a plynárenské soustavy prováděném při provozování těchto soustav, k odstraňování dřevin v ochranném pásmu zařízení pro rozvod tepelné energie prováděném při provozování těchto zařízení, k odstraňování dřevin za účelem zajištění provozuschopnosti železniční dráhy.

Povolení není třeba ke kácení dřevin se stanovenou velikostí, popřípadě jinou charakteristikou – postupuje se podle vyhlášky č. 189/2013 Sb. :
Povolení ke kácení dřevin, za předpokladu, že tyto nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí, se nevyžaduje
a) pro dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,
b) pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2,
c) pro dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin,
d) pro ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň.

Ke kácení dřevin pro účely stavebního záměru povolovaného v územním řízení či např. ve společném územním a stavebním řízení je nezbytné závazné stanovisko orgánu ochrany přírody. Toto závazné stanovisko vydává orgán ochrany přírody příslušný k povolení kácení dřevin.

Pokud tedy má dojít ke kácení dřevin z důvodu výstavby, budete potřebovat závazné stanovisko, event. dle druhu stromů také povolení.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Podmínky pro pokácení listnatých stromů na pozemku koupeném od města (původně městský pozemek)
  • Kdy je nutné ohlásit kácení listnatých stromů - kolik cm průměr kmenu, výška stromu
  • Ohláška a povolení kácení listnatých stromů - od kolika centimetrů průměru kmene, od jaké výšky stromu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.