Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme s manželem polovinu RD a druhou polovinu vlastní můj synovec. Hypotéku máme společnou a nyní budeme žádat o rozdělení hypotéky a rozdělení domu na samostatné bytové jednotky. Synovec si do domu nastěhoval přítelkyni, která má exekuce a o které se na internetu píše jako o podvodnici. Tato slečna má bydliště na městském úřadě.

Máme nějaké právo nesouhlasit s tím, aby v domě tato slečna bydlela? Obáváme se návštěvy exekutora. A ještě dotaz, pokud máme společnou hypotéku a synovec bude mít finanční problémy, co nám hrozí? Děkuji, Jitka

ODPOVĚĎ:
K zápisu trvalého bydliště je potřeba souhlasu všech spoluvlastníků, tedy i váš. Až bude dům rozdělen na bytové jednotky, tak bude stačit pouze souhlas vlastníka jednotky, v níž bude osoba zatížená exekucemi bydlet. Nemusíte se ale obávat toho, že byste přišli o majetek. Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj a nezakládá žádné majetkové právo k nemovitosti. Může se ale samozřejmě stát, že exekutor dům navštíví a bude zjišťovat, zda tam má tato osoba své movité věci, které by byly postižitelné exekucí. Pokud máte společnou hypotéku, jestli to dobře chápu, jeden z vás musí být hlavní dlužník a ostatní jsou spoludlužníci. Banka má právo v případě neplacení žádat celý dluh po kterémkoliv z vás a ten, který uhradil za ostatní, má právo po ostatních požadovat poměrně to, co za ně uhradil.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zákaz bydlení cizí osobě v rodinném domě ve spoluvlastnictví - může to spolumajitel přikázat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.