Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vlastníme příjezdovou cestu rovným dílem se sousedem, který je majitelem vedlejší zahrady bez inženýrských sítí. Ten s námi navázal "dobrý" první dojem tím, že jsme nesouhlasili s položením elektriky skrz hranice našeho pozemku a vyhrožoval nám vyvlastněním.

Nyní po cca 2 letech (2016-2018) nám přišlo ze stavebního úřadu oznámení o zahájení územního řízení, v němž soused skrze ČEZ chce umístit kabelové zemní vedení NN za účelem připojení pozemku na distribuční síť. Úřad nám oznámil, že i když budeme mít námitky, stejně povolí sousedovi položení NN a ČEZ nám může pozemek vyvlastnit. Je to opravdu možné? Mimoto vedení naší kanalizační přípojky (splaškové) se bude nacházet v těsné blízkosti nového vedení NN. Krom toho také nechceme položení NN z důvodu věcného břemene a také má soused v plánu postavit dům hned naproti naší ložnice. Jak se můžeme bránit? Nechceme žádné věcné břemena a také nechceme vedle sebe souseda, který se jeví jako "magor". Děkuji, Milada

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu nevyplývá, v jakém pozemku má být položeno zemní vedení nízkého napětí, tzn. zda se jedná o Váš pozemek či o příjezdovou cestu, kterou spoluvlastníte se sousedem. Ve své odpovědi budu předpokládat, že takto postiženým pozemkem má být společná příjezdová cesta.
Dle § 25/3 písm. e) a f) energetického zákona je provozovatel distribuční soustavy (zde ČEZ) oprávněn:
- v souladu se zvláštním právním předpisem (jedná se o stavební zákon) zřizovat a provozovat na cizích nemovitostech zařízení distribuční soustavy, přetínat tyto nemovitosti vodiči a umísťovat v nich vedení,
- vstupovat a vjíždět na cizí nemovitosti v souvislosti se zřizováním, obnovou a provozováním distribuční soustavy.

Bude-li tedy ČEZ postupovat v souladu se stavebním zákonem (což se zatím patrně děje), je skutečně oprávněn umístit do Vámi spoluvlastněné cesty zemní vedení nízkého napětí.
Za tímto účelem je ČEZ v první řadě povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části například pro umístění vedení distribuční soustavy, a to smluvně s vlastníkem nemovitosti.

V případě, že vlastník není znám nebo určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním a jsou-li dány podmínky pro omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě, vydá příslušný vyvlastňovací úřad na návrh příslušného provozovatele distribuční soustavy rozhodnutí o zřízení věcného břemene umožňujícího využití této nemovitosti nebo její části (jak vyplývá z § 25/4 energetického zákona).

Nepodaří-li se proto ČEZu se s Vámi na zřízení věcného břemene (dle současné terminologie se jedná o služebnost) dohodnout (a uzavřít smlouvu o zřízení služebnosti), bude ČEZ oprávněn zahájit ohledně příslušného pozemku vyvlastňovací řízení. Dospěje-li vyvlastňovací úřad k závěru, že podmínky pro vyvlastnění jsou dány, bude Váš pozemek vyvlastněn. Ovšem pozor: vyvlastněním není v tomto případě myšleno odnětí vlastnického práva, nýbrž nucené zřízení věcného břemene, tzn. že věcné břemeno ke společné příjezdové cestě bude zřízeno bez Vašeho souhlasu (Vaše vlastnické právo zůstane zachováno, bude pouze omezeno věcným břemenem).

Máte-li v úmyslu realizaci sousedova záměru zkomplikovat či protáhnout, lze Vám doporučit:
- neudělovat v rámci územního řízení souhlas s umístěním zemního vedení nízkého napětí do společné cesty,
- neuzavírat s ČEZem smlouvu o zřízení věcného břemene (resp. služebnosti inženýrské sítě),
- vyčkat zahájení vyvlastňovacího řízení,
- skončí-li vyvlastňovací řízení rozhodnutím o nuceném zřízení věcného břemene, budete oprávněni se proti takovému rozhodnutí bránit soudní cestou,
-proti územnímu rozhodnutí o povolení umístění zemního vedení nízkého napětí můžete, jako účastníci tohoto řízení, podat odvolání, popřípadě podat v budoucnu rovněž žalobu k soudu.

Ve všech fázích své obrany můžete vznášet relevantní námitky (například můžete tvrdit, že nízké napětí je možné k sousedovu pozemku přivést jinudy, můžete poukazovat na skutečnost, že k realizaci jakéhokoli stavebního záměru je zapotřebí souhlas vlastníka, resp. v tomto případě obou spoluvlastníků pozemku, na kterém má být stavební záměr uskutečněn, můžete tvrdit, že finanční kompenzace, kterou Vám ČEZ bude za zřízení věcného břemene nabízet, je příliš nízká, můžete samozřejmě argumentovat existující splaškovou kanalizací, eventuálně můžete požadovat, aby bylo zemní vedení nízkého napětí umístěno tak, abyste mohli v budoucnu do příjezdové cesty umístit vlastní energetické a jiné přípojky apod.).

Budete-li chtít vést svou obranu právně efektivním způsobem, můžete využít služeb advokáta (který se zaměřuje na oblast stavebního, resp. správního práva) :
www.advokatikomora.cz
Bude-li soused chtít v budoucnu na svém pozemku vystavět dům, mělo by jeho umístění respektovat základní pravidla pro odstupy staveb. Tato pravidla naleznete v § 25 vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území (a to zejména v jeho druhém odstavci). V rámci územního řízení, které soused ohledně výstavby svého domu v budoucnu zahájí, můžete vznášet námitky, vyloučeno není ani podání odvolání. Za určitých okolností přichází v úvahu rovněž obrana prostřednictvím žaloby k civilnímu soudu.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
vyhláška č. 501/2006 Sb. , o obecných požadavcích na využívání území


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak daleko musí být kanalizace od vedení kabelu elektřiny NN, nízkého napětí?
  • Vyvlastnění pozemků občana ČEZ, EON z důvodu odmítnutí pokládky kabelu elektřiny NN na hranici sousedních pozemků
  • Pravidla minimálního odstupu staveb při stavění domu
  • Jak oddálit pokládku kabelu NN nízkého napětí na hranici pozemků
  • Umístění kabelu NN na pozemku s nedohledatelným vlastníkem, majitelem - průběh
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.